Visoki sudski i tužilački savjet BiH odlučio je da neće poništavati otvorene konkurse za imenovanja sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama, a Sudu i Tužilaštvu BiH ostavio je vrijeme za odluke ukoliko bi nakon imenovanja od 23. marta eventualno bile podnesene tužbe.

VSTS je nakon rasprave odlučio da, uprkos odluci Suda BiH od 13. marta da ukine dvije odredbe Poslovnika o radu VSTS-a, koje su propisivale određene uslove koje nosioci pravosudnih funkcija moraju ispuniti prije konkurisanja za funkcije, nastavi sa imenovanjima i na današnjem na sutrašnjem dijelu sjednice Savjeta.

Nakon rasprave članovi VSTS-a iznijeli su stav da se Sudu BiH ostavi rok od 90 dana od imenovanja da se izjasni o eventualnoj tužbi.

Zamjenik predsjednika VSTS-a Sanela Gorušanović Butigan rekla je da stiče utisak da se članovi VSTS-a ponašaju kao da prizivaju tužbe.

Trenutno je otvoren konkurs, iz januara, za više od 80 pozicija u pravosuđu.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija rekao je da su članovi Savjeta, kao regulatorno pravosudno tjelo, razmatrali odluku Suda BiH o imenovanjima nosilaca pravosudnih funkcija, i da je VSTS zauzeo stav da se nastavlja preliminarni postupak čina imenovanja koji je doveden do kraja do donošenja odluke Suda BiH 13. marta.

– U tom kontekstu nakon zaključaka Stalne komisije mi smo, da bismo bili operativni, održali telefonsko glasanje i VSTS je većinom glasova zauzeo stav da se ide sa postupkom imenovanja – rekao je Lagumdžija.

On je napomenuo da i u dnevnom redu dvodnevne redovne sjednice VSTS-a ima određen broj pozicija da se imenuju nosioci pravosudnih funkcija.

– Nastojmo da imamo što manje štete jer bojim se da možemo doći u poziciju da sudovi i tužlaštva u značajnoj mjeri mogu biti redukovani u radu zbog nedostatka nosilaca pravosudnih funkcija – istakao je Lagumdžija.

Sud BiH donio je prošle sedmice odluku kojom je ukinuo važenje dvije odredbe Poslovnika VSTS-a koje se odnose na izbor sudija i tužilaca.

Zbog ove odluke u pitanje je dovedeno imenovanje više od 160 osoba na pravosudne funkcije, odnosno prijetilo je poništavanje raspisanih, a nezavršenh konkursnih procedura.

Članovi VSTS-a na današnjoj sjednici su odredili da teme na godišnjoj konferenciji predsjednika sudova glavnih tužilaca, između ostalog, budu “Suđenje za organizovani kriminal i korupciju”, “Proces finansiranja sudova”, “Neophodnost zaštite žrtava nasilja”, “Analiza najznačajnijih predmeta organizovanog kriminala i korupcije” i druge.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakUnija poslodavaca: Riješiti problem prouzrokovan štrajkom u pravosuđu
Naredni članakLukić: Rad Ustavnog suda BiH regulisati zakonom i ne dati mu da bude novi ustavotvorac