Ako su se ujedinili poslodavci i sindikat, kako kaže predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić, Vlada Srpske ih poziva na sjednicu Ekonomsko-socijalnog svajeta da donesu odluku o najnižoj plati, regresu i toplom obroku, i ta odluka koju donesu biće prihvatljiva za Vladu, poručili su iz Vlade.

– Nejasno je šta Marić u svojoj objavi na društvenim mrežama poručuje po pitanju ujedinjenja sindikata i poslodavaca, čemu je, kako navodi, doprinijela odluka Vlade Republike Srpske o iznosu najniže plate u Srpskoj, posebno sa aspekta jer poslodavci traže da u platu budu uračunati topli obrok i regres, a Marić je bar do danas izjavljivao suprotno – rečeno je iz Vlade na upit Srne da prokomentarišu pisanje Marića na društvenim mrežama da je odluka Vlade o iznosu najniže plate u Srpskoj ujedinila sindikat i poslodavace.

Iz Vlade pitaju da li ova objava na društvenim mrežama znači da je sindikalac Marić odustao od prethodnih stavova koje je zastupao?

Iz Vlade su podsjetili da je Zakon o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, kojim su topli obrok i regres uvršteni u platu, donesen 2007. godine, u vrijeme kada je i Marić bio aktivan u sindikatu, a nekoliko godina kasnije i jedan od sindikalnih vođa.

– Postavlja se pitanje zašto je čekao gotovo 17 godina, i u trenutku kada Republika Srpska trpi najviše pritiske, da pokrene ovo pitanje i uključi se sa svojim aktivnostima – naveli su iz Vlade.

U Vladi su podsjetili da su pojedini sindikalni predstavnici potvrdili u medijima da su iz pojedinih ambasada bili pozivani i dobijali instrukcije kada i na koji način da se uključe i počnu praviti pritiske na institucije Republike Srpske.

U Vladi su istakli da pojedini sindikalni predstavnici objave na društvenim mrežama koriste da bi sačuvali svoje privilegije i primanja koja su kod pojedinih sindikalnih vođa veća od primanja ministara i predsjednika Vlade Republike Srpske, pa je jasno, kažu, da je ovo način da se bore za svoje privilegije i primanja, a ne za radnička prava na koja se u javnosti pozivaju.

– U prethodnom periodu Vlada Republike Srpske kreirala je i donosila odluke kojima je povećavala plate radnika u Republici Srpskoj, značajno su u nekoliko navrata povećane plate, penzije i proširen obim i uvedena određena prava u oblasti socijalne zaštite, po čemu se Republika Srpska izdvaja od svih u regionu – ističu iz Vlade.

Marić je na društvenoj mreži Iks objavio da će odluke Vlade u vezi sa minimalcem i dvostrukim aršinima koje iskazuje prema 55.000 radnika čiji poslodavac je Vlada, ujediniti budžetske sindikate i poslovnu zajednicu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Cilj Zapada – napraviti neodrživom Srpsku do mjere da bude lak plijen za unitarizaciju BiH (VIDEO)
Naredni članakUnija poslodavaca: Riješiti problem prouzrokovan štrajkom u pravosuđu