U uži izbor za 70. jubilarnu NIN-ovu nagradu za roman godine ušlo je 12 romana, od pristiglih 188 naslova na konkurs za ovu prestižnu književnu nagradu, saopšteno je iz beogradskog časopisa NIN.

U užem izboru su romani “Godina bez proljeća” pisca Adnana Repeše, “I onda opet, iz početka” Filipa Grujića i “Pesma o tri sveta” Vladimira Pištala.

U konkurenciji su i “Poslije zabave” Steva Grabovca, “Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate” Nađe Petrović, “Vila fazanka” Bojana Krivokapića, “Pakrac” Vladana Matijevića, “Tajni svat” Marka Piševa i “Zdušnice” Dejana Ognjanovića.

Za NIN-ovu nagradu konkurišu i Laura Barna sa romanom “Skupljačima slučajeva”, Srđan Srdić sa romanom “Autosekcija” i Ljubomir Koraćević sa “U zemlji Franje Јosifa”.

Najuži izbor biće poznat za sedam dana, a 29. januara, oko podneva, biće saopšteno ime 70. laureata NIN-ove nagrade.

Žiri je radio u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i predsjednik Goran Korunović.

Prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman “Unutrašnje more”, u izdanju “Nojzaca”.

Nagradu je ustanovio i dodjeljuje časopis NIN, a dodjeljuje se za najbolji roman objavljen u prošloj godini.

Ova nagrada prvi put je dodijeljena 5. februara 1955. i jedna je od najstarijih aktivnih književnih nagrada u Srbiji, a sastoji se od diplome i novčanog iznosa.

Foto: Wikipedia

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Naša poruka za njihovu mržnju je ljubav; Srpska predstavlja slobodu
Naredni članakDOBOJ: Paljenje Srpske zastave u Zenici samo jača Srbe i odbrani Republike Srpske