U Republici Srpskoj potvrđeno je 16 slučajeva velikog kašlja, ali broj oboljelih je sigurno veći, s obzirom da svi pacijenti sa simptomima nisu testirani.

Zaraženi dolaze sa područja Banjaluke, Prijedora i Laktaša i svi su s lakšim kliničkim slikama i nepotpunim kartonom vakcinacije.

Riječ je o visoko zaraznoj bolesti disajnih organa koja najteže pogađa dojenčad, kod koje može dovesti i do smrtnog ishoda.

Iako je vakcina protiv velikog kašlja, prema vakcinalnom kalendaru obavezna, ipak broj vakcinisane djece posljednjih godina sve je manji, što se i dovodi u vezu s povratokm ove zarazne bolesti.

Predsjednik Savjeta za zdravlje Srpske Ranko Škrbić je apelovao da roditelji prate kalendar vakcinisanja koji je definisao Institut i da redovno vakcinišu djecu jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović je naglasila da vakcinacija sprečava ovu bolest, sprečava epidemiju, te da se protiv velikog kašlja vakciniše petovalentnom vakcinom, koja se daje u tri doze u prvoj godini i jedna doza revakcinacije sa godinu i po dana.

– Od 2019. imamo još jednu dozu pred upis u osnovnu školu koja podiže imunitet, uključujući i imunitet na veliki kašalj – rekla je Aćimovićeva.

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/bg

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Slabljenjem Srbije žele oslabiti poziciju Srpske
Naredni članakSarajevsko medijsko manipulisanje izjavama: Šta je Dodik zaista rekao o statusu Hrvata u BiH? (VIDEO)