Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neprestano traju napori i postoji sveopšti pritisak da se oslabi Srbija, a slaba Srbija znači oslabljenu poziciju Srpske – što je mnogima cilj.

Dodik je naveo da već dva vijeka postoji isti cilj – slaba Srbija na Balkanu, a da oni koji sada rade na njenom podrivanju sprečavaju Srbiju da se ponaša prema Republici Srpskoj na pravi način.

– Slaba Srbija cilj je svih naroda oko nas, kao i slaba pozicija Srpske – izjavio je Dodik za Televiziju Hepi.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Republika Srpska spoljnopolitički interes Beograda i naglasio da Republika Srpska nije “nestašno dijete”, kako je žele predstaviti, već naprotiv.

U prilog tome Dodik je rekao da institucije Srpske uspješno funkcionišu, za razliku od FBiH, kao i da je stopa kriminaliteta u Srpskoj najmanja u BiH.

– Srpska je potpuno svjesna svojih mogućnosti – naglasio je Dodik.

On je naveo da je u vrijeme dok je on bio opozicija preneseno niz najvažnijih nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, kao i da se Mladen Ivanić svojevremeno na akademiji SDA hvalio tim da je zaslužan za prenošenja nadležnosti u više važnih oblasti.

Dodik je naglasio da sada uvode sankcije svakom i svima u Republici Srpskoj, uključujući medije poput Aleternativne televizije, ali i restorana koji je u vlasništvu njegove kćerke.

– Nuklearna sila uvode sankcije jednom restoranu – napomenuo je Dodik.

Dodik je istakao da je danas takvo vrijeme da je jeres da se kaže muslimani, dok oni i zapadne sile stalno ponavljaju kovanicu “bosanski Srbi”.

– Napravljeno je to da je normalno reći bosanski Srbi, dok je pojam muslimana nestao, iako su oni 1993. godine u sarajevskom hotelu “Holidej in” ušli na neki sabor kao muslimani, a nakon tri sata izašli kao Bošnjaci – rekao je Dodik.

On je naveo da su Srbi iz Srbije i Republike Srpske jedno i da su to uvijek bili, uprkos stalnim pokušajima da se posvađaju rukovodstva Srbije i Srpske, što ne prolazi.

Govoreći o pritisku Amerike na Republiku Srpsku, Dodik je rekao da su SAD na Balkanu rasporedile “drugopozivce” iz svoje administracije, podsjetivši da je Gabrijel Eskobar bio šef američke kancelarije u Banjaluci kao građansko lice s ugovorom na godinu dana.

– I sada taj Eskobar kaže da Dodik ima račune u Rusiji. On to priča jer u Americi ne mogu da mi nađu račune, pošto ih nemam… Na takvoj poziciji, a laže. On u Kongresu SAD priča da Amerika treba da pomogne Kosovu da se stabilizuje kao nezavisna država, a onda dođe ovdje u Beograd i priča neke druge priče – rekao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 12.12.2023. godine
Naredni članakU Republici Srpskoj potvrđeno 16 slučajeva velikog kašlja