Obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na konferenciji “Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”, posebno dio o statusu Hrvata u BiH zabolio je političko-medijsko Sarajevo. Tako su “izvrnuli” izjavu u kojoj je predsjednik Dodik ukazao na činjenicu da se višegodišnjim urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma razvlašćuje Republika Srpska, ali i prava Hrvata u BiH.

– Јačanje unitarizacije BiH dovodi do raseljavanja Srba sa ovih prostora. Danas su već Hrvati u BiH marginalna manjina, zbog popisa iz 2013. godini – naveo je između ostalog Dodik.

Ukazao je da su brojni pokušaji da nam se ukine sloboda i da se to dešava i kada je u pitnju rušenje Dejtonskog sporazuma. Upozorio je da dio Zapada pokušava da Dejtonski sporazum predstavi kao prelazni dokument i da je i lično svjedočio takvim događajima.

– Јa sam to shvatio kada sam sa Harisom Silajdžićem bio na sastanku kod Nikolasa Brnsa. Silajdžić je Brnsa tada podsjetio i na obećanje da će razgraditi Dejtonski sporazum i napraviti, kako je rekao, funkcionalnu i unitarnu BiH. Brns mu je odgovorio: „Zar ne vidite da to radimo.“

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne prihvata takvu BiH.

– Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće, mi nećemo da živimo u ovoj zemlji i imamo pravo na samoopredjeljenje – poručio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja, klix.ba/Screenshot

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Republici Srpskoj potvrđeno 16 slučajeva velikog kašlja
Naredni članakSaradnja policije u oblasti ciljanih potraga za međunarodno traženim bjeguncima