Vijesti

U Krsnom polju održan 14. Zavičajni sabor “Krsno polje-Bakotić-Bočinja-Dolac” (FOTO)

U Krsnom polju kod Maglaja održan je 14. Zavičajni sabor “Krsno polje-Bakotić-Bočinja-Dolac” na kojem su se okupili povratnici i raseljena lica sa ovog područja.

Paroh maglajski Vladimir Kukić, koji je sinoć služio večerenje u okviru sabora, poručio je da molitveno okupljanje i zavičajno saborovanje treba da bude mjesto ponovnog okupljanja naroda koji je sticajem istorijskih okolnosti raseljen svuda po svijetu, a vjekovima je postojao na ovim prostorima, gradio, molio se i stradao. 

“Mnogo znači kada se braća, rodbina, komšije i prijatelji u duhu pravoslavlja ponovo viđaju na vjekovnim ognjištima nakon mnogo godina”, rekao je sveštenik Kukić. 

Kukić je napomenuo da je ovogodiši sabor imao i humanitarnu stranu jer su prisutni u skladu sa mogućnostima izdvajali sredstva za liječenje Verice Mitrović iz Bočinje, kojoj je dijagnostifikovan tumor. 

Predsjednik Skupštine grada Doboja Sanja Vulić u obraćanju prisutnima ukazala je na podršku Gradske uprave da sabor bude organizovana, te istakla da je lijepo vidjeti da ovaj kraj ponovo oživljava. 

Načelnik opštine Maglaj Mirsad Mahmutagić pohvalio je inicijativu mještana da što češće obilaze svoja prijeratna ognjišta i njeguju tradiciju, te pozvao sugrađne koje žive i rade u inostranstvu, da ulažu u rodni kraj i da vole komšije. 

“Razgovaramo o različitim projektima, a rješavamo ono što je realno. Trenutno radimo na unapređenju lokalne infrastrukture”, rekao je Mahmutagić obraćajući se okupljenima. 

Organizator Zavičajnog sabora Sretko Đurković rekao je Srni da je cilj ovog druženja da se raseljeni stanovici, koji su sada u penziji, vrate na ognjišta i obnove imanja, da bi svojim primjerom motivisali mlađe na povratak. 

Đurković je istakao da je ovo području bogato prirodnim resursima i uspješnim privrednicima koji su se dokazili u drugim sredinama, te ih je pozvao da ulažu u rodni kraj. 

Organizacioni odbor pripremio je bogat kulturno-umjetnički program, a uručene su i plakete zaslužnim privrednicima, pojedincima i ustanovama, među kojima i Bolnici “Sveti apostol Luka” iz Doboja. 

Tokom Sabora održana je i tradicionalna džipijada. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close