Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da predsjednik Srpske Milorad Dodik legitimitet crpi iz naroda koji mu godinama daje podršku na izborima, što mora shvatiti ambasador SAD u BiH Majkl Marfi koji bi trebao da se vrati svojim ambasadorskim nadležnostima.

Šulić je ocijenio je da se Marfi više ponaša kao portparol SDA, neke bošnjačke političke partije iz Federacije BiH /FBiH/ ili opozicije u Republici Srpskoj, a ne kao ambasador SAD.

– Time kako se on ponaša u BiH najviše šteti ugledu SAD koje su ga i delegirale ovdje da bude ambasador. Marfi mora shvatiti da /predsjednik Srpske/ Milorad Dodik svoj legitimitet crpi iz naroda Republike Srpske koji mu godinama u nazad na svakim izbornim procesima daje najveći mogući broj glasova za sve one pozicije na koje se kandidovao – istakao je Šulić, komentarišući najnovije Marfijeve kritike Dodiku.

Šulić, koji je i član Glavnog odbora SNSD-a, rekao je da će se ta partija nastaviti da se bori za sve legalne i legitimne ciljeve.

– Јedini koji ugrožavaju prosperitet i mir ovdje su političari iz dijela FBiH i dijela međunarodne zajednice. Nikada niste čuli Dodika da je pozvao na rat ili ratne sukobe. Ni u jednoj njegovoj izjavi nije bilo mjesta za rat. Uvijek je govorio da građani i političari unutar BiH trebaju razgovarati o svojoj budućnosti – naglasio je Šulić.

On je naveo da ni Marfi ni bilo koji drugi ambasador ne može znati bolje probleme građana BiH od političkih lidera koje su građani BiH birali.

– Ni Marfija ni jednog drugog ambasadora nisu birali građani BiH. Oni se trebaju vratiti u svoje nadležnosti kao ambasadori. Ako ne znaju koje su im nadležnosti mogu se vratiti i u svoje zemlje da im to možda dodatno pojasne, ali ove njihove floskule koje je iznio Marfi više liči na saopštenje portparola SDA ili neke opozicione partije u Republikci Srpskoj – istakao je Šulić.

Marfi je naveo u autorskom tekstu da “SAD neće stajati po strani dok predsjednik Dodik i njegovi politički drugovi pokušavaju pocijepati tkivo BiH, destabilizovati zemlju i region i spriječiti napredak BiH prema EU”.

Dodika je optužio da “blokira vladu, prijeti miru i nastoji ucjenjivati ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu”. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakEgić pozvao članove BORS-a na jedinstvo i odbranu Srpske i njenih institucija
Naredni članakCvijanović: Marfi svojim pisanijama o Dodiku pokazuje opsesivnu crtu (VIDEO)