Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da američki ambasador u BiH Majkl Marfi dosadašnjim pisanijama o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pokazuje opsesivnu crtu i da to predstavlja obračun stranog diplomate na nediplomatski način.

– Smiješno i tragično. Sve što piše Marfi izgleda poprilično svedeno na lični teren. Žalim što se politika velike države, poput SAD, treba svesti na lični i privatni teren, okršaj i obračunavanja – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla je da Marfiju smeta što Dodik govori istinu o situaciji u BiH, te ga zbog toga doživljava kao glavnu prepreku za priznanje Kristijana Šmita kao legalnog i kao glavnu blokadu za oduzimanje imovine od Republike Srpske.

Ona je naglasila da je evropski put BiH ugrožen ili žrtvovan zbog svih nastojanja da se pokaže da postoji “neki tamo visoki predstavnik”, koji treba da upravlja određenim procesima.

– Ono što govori Marfi je u direktnoj konfrontaciji sa nečim što promovišu u svojoj zemlji, a to je puna demokratija, a ovdje sprečavaju takvu demokratiju čim postavljaju ili stoje iza jednog stranog pojedinca sa kojim može da radi takve stvari – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ocijenila da sva dosadašnja pisanija Marfija o Dodiku pokazuju jednu opsesivnu crtu, te napomenula da je prošli put predsjednika Republike pomenuo u tekstu 13 puta, a juče 20 puta, te da bi sljedeći put to moglo biti 46 puta.

Kad je riječ o imovini, Cvijanovićeva je ukazala na apsolutno neprincipijelan pristup, podsjećajući da je prije nekoliko godina to pitanje bilo isključivo vezano za postojanje vojne imovine i na koji način treba da se koristi, da li treba da pređe u vlasništvo što se tražilo od predstavnika Srpske i da se preregistruje na BiH odnosno na Ministarstvo odbrane ili da samo na korištenje.

– Onda su oni preko noći promijenili takav pristup i traži se da sva imovina bude alocirana i da se reguliše u korist BiH, što je neprihvatljivo za Republiku Srpsku – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da činjenica što je traženo od Republike Srpske da preregistruje i odustane od vlasništva imovine u korist BiH, pokazuje ko je titular i vlasnik te imovine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakŠulić: Marfi da shvati da Dodik crpi legitimitet iz naroda Srpske
Naredni članakKaran: MUP neće dozvoliti da se migrantska kriza prelije u Srpsku