Sud BiH je suspendovanom predsjedniku Suda Ranku Debevcu i bivšem direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću produžio pritvor za jedan mjesec, potvrđeno je za RTRS.

– Sud je danas u predmetu Ranko Debevec i drugi djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim je osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću produžen pritvor za najduže jedan mjesec, odnosno do 16. februara 2024. godine ili do nove odluke Suda BiH – naveli su iz Suda.

Podsjećamo, Tužilaštvo je juče iznijelo frapantne dokaze – da je “60 naloga o prisluškivanju uništeno u kući službenice Suda”.

Obrazlažući prijedlog za produženje pritvora, postupajući tužilac Bojana Јolović sve je ostavila u čudu kada je rekla da je uništeno 60 akata za prisluškivanje i to u kući službenice Suda, a po nalogu Debevca. Do ovog podatka Tužilaštvo je došlo nakon iskaza svjedoka. Sve je rađeno bez evidentiranja u zvanične knjige protokola, koje se vode u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

– Potpuno je začuđujuće ne samo da se takvi nalozi ne čuvaju u sigurnom području Suda BiH, nego su po nalogu izneseni u privatnu kuću uposlenice Suda, koja je postupila po nezakonitom nalogu predsjednika Suda i akte sa oznakom povjerljivosti iznijela iz prostorija Suda BiH – rekla je Bojana Јolović, tužilac Tužilaštva BiH.

Foto: Screenshot/rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakIZIS u funkciji u osam zdravstvenih ustanova, do kraja dana moguće još u tridesetak
Naredni članakDodik: U Srpskoj ne važe odluke Ustavnog suda BiH u ovom sastavu