Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne važe odluke Ustavnog suda BiH u ovom sastavu u Srpskoj i da će Srpska zabraniti i djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na svom prostoru ukoliko dođu organi tih institucija da ih sprovode.

– Ako ovaj Ustavni sud sa tri stranca, dva Bošnjaka i jednim Hrvatom misli da je legitiman i legalan i da će donijeti neke odluke – neće. Ako misli da će sutra na sjednici reći da ovaj zakon o kleveti nije ustavan – ja kažem da će se primjenjivati, a njihova odluka se neće primjenjivati u Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da mu, kada vidi kako se tumači Ustav, dođe da uzme svoju fakultetsku diplomu i iscijepa.

– Mi smo rekli da ne važe odluke Ustavnog suda u ovom sastavu i neće važiti u Republici Srpskoj. Ako dođu organi kao što su Sipa, Sud, Tužilaštvo, da sprovodu tu neustavnu odluku i neligitimnu odluku u Srpskoj, Republika Srpska će zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva na svom prostoru – naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je izvršio pritisak na doskorašnjeg sudiju Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića, Dodik je rekao da nije siledžija i da je Knežević objasnio zašto je otišao u penziju.

– Te bajne sudije utvrdile su da u kvorumu za odlučivanje ne mora da bude Srbin. E pošto je to bilo bez njega i smatra da je to skrnavljenje prava, on je rekao da ide u penziju – pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da je to Republici Srpskoj stvorilo mogućnost da ne izabere sudije dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakSud BiH produžio pritvor Debevcu i Mehmedagiću
Naredni članakKošarac: Јoš jedna pobjeda Dodika!