Rad u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu /IZIS/ omogućen je u domovima zdravlja Čelinac, Kalinovik, Višegrad, Nevesinje, Han Pijesak, Šamac i Bijeljina, te u bolnici Trebinje, a do kraja dana planirano je da IZIS bude u funkciji u još tridesetak zdravstvenih ustanova koje su obavijestile Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske da su sprovele potrebne bezbjednosne preporuke, saopšteno je iz ovog fonda.

Među zdravstvenim ustanovama u kojima je planirano da do kraja dana IZIS bude pušten u funkciju su bolnice u Nevesinju i Zvorniku, te domovi zdravlja u Zvorniku, Gradišci, Doboju, Kneževu, Ribniku, Modriči, Novom Gradu, Mrkonjić Gradu i u drugim lokalnim zajednicama.

Kada je riječ o domovima zdravlja, omogućen je rad u svim segmentima IZIS-a izuzev laboratorije i elektronskih recepata koji će biti omogućeni kad sve apoteke budu spremne za razmjenu podataka sa IZIS-om. Do tada ljekari štampaju recepte, navodi se u saopštenju.

Kako je i planirano, radi kontrolisanog oporavka sistema rad u IZIS-u će se omogućavati sukcesivno u svim ustanovama koje za to ispune potrebne uslove, odnosno sprovedu neophodne bezbjednosne mjere u skladu sa smjernicama i preporukama koje su im ranije dostavljene.

– Ovom prilikom molimo i zdravstvene radnike i pacijente za razumijevanje budući da je očekivano da će na samom početku rada sistem biti nešto sporiji upravo zbog novih mjera bezbjednosti – dodaje se u saopštenju.

Iz FZO napominju da su svi medicinski i lični podaci građana u IZIS-u sačuvani i bezbjedni, što su potvrdili i u zdravstvenim ustanovama koje su danas počele da rade u IZIS-u.

IZIS je pretrpio hakerski napad, zbog čega mu je bio onemogućen rad.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik najavio sastanak sa HDZ-om i “trojkom” (VIDEO)
Naredni članakSud BiH produžio pritvor Debevcu i Mehmedagiću