Potpisivanjem Multilateralnog memoranduma o saradnji u oblasti stručnog obrazovanja srednjih stručnih škola Republike Srbije i Republike Srpske, ozvaničena je saradnja tri subotičke škole, pet škola iz Republike Srpske i jedne sa Kosova i Metohije. Ona bi trebalo da se ogleda u razmjeni iskustava i  stručnim posjetama.

Sporazum su potpisale Hemijsko-tehnološka škola Subotica, Tehnička škola „Ivan Sarić“, Politehnička škola, JU Tehnički školski centar Zvornik, JU Saobraćajna i elektro škola Doboj, JU Srednjoškolski centar „Petar Kočić“ Zvornik, JU Srednjoškolski centar Mrkonjić grad, JU Tehnička škola Trebinje, Tehnička škola „Mihailo Petrović Alas“ iz Kosovske Mitrovice, predstavnici sindikata prosvjete, kao i Grada Subotice.

Za potpisnike ovo je prilika da nauče nešto jednih od drugih, ali isto tako i da pomognu jedni drugima u realizaciji projekata, te da omoguće druženje djece iz različitih sredina, ističe direktor Hemijsko-tehnološke škole, Nikola Matković.

– Načelno su dogovorene teme koje bi trebalo da predstavljaju temelj ove saradnje, a to je u prvom redu međusobno upoznavanje, uspostavljanje odnosa koji su bazirani najviše na kompatibilnosti škola u smislu obrazovnih profila i područja rada, tako da bi ta saradnja bila u tom smislu najplodonosnija, potom bi moglo da usledi odlazak naših đaka u njihove škole i obrnuto.

Dualno obrazovanje, koje je u Subotici uveliko zaživjelo, u školama u Republici Srpskoj je tek u začetku, a saradnja na ovom zvaničnom nivou može otvoriti vrata za krovno udruženje u kom bi sarađivale sve škole iz Srbije i Republike Srpske, kažu iz zvorničke škole.

– Naša ideja je bila da proširimo iskustva svih škola, jer je sistem obrazovanja u Srbiji i Republici Srpskoj veoma sličan i mi smo dve bratske zamlje. Siguran sam da će se iz ovog izroditi mnogo dobrih međunarodnih projekata i da će to biti na korist svih škola koje učestvuju u projektu i siguran sam  da je ovo samo početak formiranja nekog udruženja svih srednjih škola u dve države – kaže Goran Grujić, direktor JU Tehnički školski centar Zvornik.

Škole sa Kosova i Metohije imaju velikih poteškoća u radu, ali se istovremeno trude da prate sve trendove u oblasti obrazovanja, kažu iz škole iz Kosovke Mitrovice.

– Ja sam ujedno i predstavnik 14 škola sa područja Kosova i Metohije i nadam se da ova saradnja neće biti samo mrtvo slovo na papiru, nego da će se unaprediti i da će biti na biti na dobrobit svih škola sa Kosova i Metohije i ostalih krajeva Srbije – dodaje Živko Milentijević, profesor u Tehničkoj školi „Mihailo Petrović Alas“ Kosovska Mitrovica.

Gosti našeg grada upoznati su i sa svim aktivnostima lokalne samouprave na polju rada subotičkih škola.

– Ono što smo mi danas pričali, to je takoreći teorija, a ono što će videti obilaskom naših škola je zapravo na delu pokazano sve ono što smo godinama ulagali u poboljšanje uslova rada i boravka đaka u školama – zaključila je sekretarka Sekreterijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović.

Sporazum je rezultat dugogodišnje saradnje svih aktera, koji je sada i ozvaničen, zaključuju iz sindikata.

Foto: Vojvodina uživo

Izvor: Srpskacafe

Prethodni članakAmbasada Rusije: U 21. vijeku u nezavisnoj BiH stvoren sistem kolonijalne uprave
Naredni članakPripadnici Granične policije BiH zaplijenili cigarete, duvan i novac (FOTO)