Iz Ambasade Rusije u BiH ocijenjeno je da su 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma odbačeni i pogaženi principi ovog ugovora, a u BiH je naporima Brisela, Vašingtona i Londona stvoren sistem kolonijalne uprave na čijem je čelu, samozvanom odlukom istih metropola, postavljena “lutka koja pravi od sebe vladara sudbina”.

Iz Ambasade Rusije ističu da je Dejtonski sporazum postavio dijalog između ravnopravnih naroda u BiH, kompromis i konsenzus kao sveobuhvatnu osnovu postkonfliktnog uređenja, ali i ukazuju da je gotovo tri decenije kasnije, nažalost, teško govoriti o istinskom međunacionalnom pomirenju.

– Za gotovo tri decenije od potpisivanja mirovnog sporazuma, BiH je prešla dug put. Istovremeno, vidimo da je još teško govoriti o istinskom međunacionalnom pomirenju, o kojem su svi sanjali prilikom sklapanja Dejtona. I to nije iznenađujuće u okolnostima iskoordinisanih pokušaja spoljnih i unutrašnjih igrača da sabotiraju njegove temelje – navodi se u saopštenju ruske Ambasade povodom 28 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Parizu.

Iz Ambasade napominju da Rusija, kao država koja je svjedočila potpisivanju Dejtonskog sporazuma, ne može zatvoriti oči na to kako se, uz podršku i “pomoć” zapadne zajednice, preduzimaju napori s ciljem relativizacije postulata ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, kako se vrši uništavanje višenacionalnog karaktera BiH i njena unitarizacija na bazi neoliberalnih koncepata – suprotno dejtonskim principima.

Očigledno je, ukazuju iz Ambasade Rusije, da je predviđen sporazumom algoritam osiguravanja i ravnoteže prestao odgovarati onima koji nastoje nasilno uvući BiH u evroatlantske mreže.

Transformacija OHR-a iz mehanizma pažljivog spoljnog podsticaja bosanskohercegovačke samostalnosti u instrument gušenja bilo kakvih manifestacija suverenih prava naroda BiH ne može se nazvati ničim drugim nego direktnim nasiljem nad mirovnim sporazumom, ocijenili su u ovom diplomatskom predstavništvu.

Iz Ambasade Rusije naglašavaju da je nevjerovatno da je u 21. vijeku u Evropi, naporima Brisela, Vašingtona i Londona u nezavisnoj BiH stvoren sistem kolonijalne uprave na čijem je čelu, samozvanom odlukom istih metropola, postavljena “lutka koja pravi od sebe vladara sudbina”.

– Ali, tako je. Principi mirovnog sporazuma su odbačeni i drsko pogaženi. Sam sporazum se tendenciozno tumači u korist eksterne agende koja nema nikakve veze sa interesima i težnjama naroda BiH – naglašava se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade podsjećaju da su u više navrata upozoravali na opasnost takvog odnosa prema Dejtonu što donosi rizik narušavanja izvrsno podešene ravnoteže i da posljedice mogu biti katastrofalne.

– Na godišnjicu potpisivanja Mirovnog sporazuma još jednom pozivamo na odgovoran pristup s ciljem održavanja stabilnosti i sigurnosti na Balkanu u striktnom skladu sa normama i principima međunarodnog prava – navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade su poručili da, sa svoje strane, nastavljaju svoju liniju bezuslovne odbrane i poštovanja ovih normi i principa, kao i da su spremni za konstruktivnu i ravnopravnu interakciju u tom pogledu sa svim partnerima.

Prije 28 godina, 14. decembra 1995. godine, u Parizu je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH – poznat i kao Dejtonski sporazum, budući da su tekst prethodno parafirale strane u Dejtonu, Ohajo, SAD.

Ruska Federacija je bila jedna od država koja je osvjedočila ovaj istorijski događaj.

Time je okončan krvavi međunacionalni sukob koji je potresao Balkan od 1992. do 1995. godine.

Nova BiH, njeni entiteti – Republika Srpska i Federacija BiH, njeni narodi – Srbi, Bošnjaci i Hrvati, koji su dobili status konstitutivnih, zajedno sa ostalim građanima zemlje dobili su mogućnost da počnu graditi miran život, za uspostavljanje međusobnog razumijevanja, podsjećaju u Ambasadi.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVlada Srpske: Odobreno 905.000 KM za podršku projektima
Naredni članakSubotičke škole potpisale sporazum sa školama iz Republike Srpske i sa Kosova i Metohije