U Crkvi Svetog Đorđa u naselju Stog kod Vozuće počela je Sveta liturgija povodom obilježavanja 28 godina od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Liturgiju služi paroh zavidovićki Zoran Živković, uz sasluženje protojereja-stavrofora Mirka Nikolića.

Liturgiji prisustvuju savjetnik srpskog člana Predsedništva BiH i izaslanik predsjednika Republike Srpske Boško Tomić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Nebojša Vidaković, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, predsjednik Boračke organizacije Srpske Radan Ostojić, predstavnici Fonda za izbjegla i raseljena lica iz Novog Sada, te Petrova, Doboja, Srpca, Vukosavlja i drugih lokalnih zajednica.

Nakon liturgije biće služen parastos za poginule na vozućkom frontu, prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Republike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.

U Stog je prethodno stigla kolona učesnika marša “Stazom egzodusa” koja je pješačila od mjesta Tumare na Ozrenu stazom dugom 22 kilometra.

Učesnici su prepješačili put od Brijesnice Gornje – Kvrga – Malčića – Borovca – Lozne do Stoga, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, kao i usljed bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Prethodni članakUčesnici marša “Stazom egzodusa 2023” stigli u Stog (FOTO)
Naredni članakSTOG: Tomić: Vozućki i borci Ozrena među najhrabrijima