Učesnici marša “Stazom egzodusa 2023” stigli su u vozućko naselje Stog prešavši put dug 22 kilometra kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje prije 28 godina povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Organizator marša je Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja čiji je predsjednik Zoran Blagojević rekao novinarima da učesnici marša svake godine iz Stoga, mjesta gdje je pronađena masovna grobnica sa obezglavljenim srpskim tijelima, poručuju da se neće zaboraviti oni koji su život dali za odbranu Vozuće i Republike Srpske.

On je zadovoljan što je učešće u maršu svake godine sve masovnije.

Učesnici marša, koji je jutros krenuo ka Stogu iz Tumara na Ozrenu, poručili su da zločini počinjeni u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i Ozrena, koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH i islamski plaćenici, uz podršku NATO snaga, moraju biti zapamćeni kao opomena budućim naraštajima, kao i sjećanje na etničko čišćenje Srba sa zeničke regije

Najmlađi učesnik marša je Jelena Lukić iz Modriče, a najstariji Ljubenko Stanković iz Svinjašnice.

Na današnji dan 10. septembra 1995. godine po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta ofanziva koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive “Uragan 95”, “Farz 95” i “Badr al Bosna”.

Uz direktno učešće NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani takozvane Armije BiH koja je brojala 23.000 vojnika, tada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Šmit nije dobrodošao u Srpsku, ali neće biti primijenjena sila protiv njega
Naredni članakSTOG: Počela liturgija povodom 28 godina od progona Srba