Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić poručio je danas u mjestu Stog kod Zavidovića, gdje je obilježeno 28 godina od masovnog stradanja Vozućana, da vozućki i borci Ozrena spadaju među najhrabrije jer su tokom cijelog rata bili u okruženju.
Tomić je ukazao na slogu učesnika Marša “Stazama egzodusa”, koji su danas došli da se prisjete stradanja svog naroda.

On je naveo da je danas izuzetno teško organizovati održivi povratak, s obzirom na dugu vremensku distancu, ali da to treba omogućiti svakome ko želi da se vrati jer nigdje nije ljepše živjeti nego u mjestu gdje si se rodio.

Osvrćući se na aktuelnu političku situaciju, Tomić je poručio da Republiku Srpsku treba dalje graditi, ali ne po željama onih koji se prave veći prijatelji nego što jesu, a svojevremeno su Srbe bombardovali osiromašenim uranijumom i organizovali borbe protiv njih.

Tomić je istakao da, ukoliko izostanu pritisci na Republiku Srpsku, može se naći način da se sa Bošnjacima i Hrvatima nađe zajedničko rješenje za miran život jednih pored drugih u BiH, a nikako da pojedinci bez mandata Savjeta bezbjednosti UN dođu i kroje zakone.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Nebojša Vidaković, učesnik ovogodišnjeg marša, kao zadatak svih je naveo obavezu očuvanja tradicije i sjećanje na stradanja Srba dolinom rijeke Krivaje i Ozrena i njihov progon sa vjekovnih ognjišta od Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, potpomognuti NATO avijacijom i artiljerijom UNPROFOR-a.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, koji je bio u koloni učesnika marša u okviru kojeg su prešli 22 kilometra od Tumara do Stoga, poručio je da je obaveza svih odavanje počasti preminulim saborcima u odbrani Republike Srpske, kao i da kultura sjećanja bude prenesena na mlađe naraštaje.

Kada je riječ o vozućkom ratištu i stravičnim zločinima nad Srbima, Ostojić je naveo da je skeptičan da će sadašnjim pravosudnim sistemom nalogodavce i izvršioce tih zločina stići zaslužena kazna, te naveo primjer presuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina koji je pobjegao u Tursku.

Paroh zavidovićki Zoran Živković je pred Spomen-krstom u porti Crkve Svetog Đorđa u Stogu služio parastos stradalim Srbima, a kod spomen-krsta položeni su i vijenci.

U mjestu Stog u opštini Zavidovići u Federaciji BiH danas je završen marš “Stazom egzodusa 2023”.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima “Uragan”, “Farz” i “Badr al Bosna”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja, potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakSTOG: Počela liturgija povodom 28 godina od progona Srba
Naredni članakVulić: Pravda spora ali dostižna uprkos naporima da se srpsko stradanje umanji