U razgovoru sa potpredsjednikom Nacionalnog savjeta Slovačke Republike Ljubošom Blahom i Јaroslavom Haškom, guvernerom Trenčinske regije i bivšim ministrom odbrane Slovačke uz apostrofiranje tradicionalno dobrih odnosa Slovaka i Srba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je upoznao Blahu sa situacijom u BiH i o tome kako se Srpska odnosi prema problemima izazvanim spoljnim miješanjem, koje destabilizuje procese pomirenja i razvoja.

Stevandić kaže da Srpska doprinosi procesu EU integracija, ali je kako navodi “suočena sa pokušajima da joj se oduzme imovina i nadležnosti putem zloupotreba koje čini Kristijan Šmit – lice koje se bez legitimiteta u Savjetu bezbjednosti predstavlja kao visoki predstavnik i sam donosi zakone i naređuje progon legitimno izabranih funkcionera Republike Srpske”.

– Trpimo političko nasilje suludom instrumentalizacijom pravosuđa kojim se upravlja van BiH, uglavnom iz ambasada poput SAD. Srbi na KiM su izloženi fizičkom nasilju i progonu uz prećutno odobravanje moćnih, ali ne svih zapadnih zemalja, a mi u Srpskoj zasad smo izloženi političko-pravosudnom nasilju, koje ruši Dejtonski sporazum i vodi u sukobe, koji su put i u fizičko nasilje – upozorio je Stevandić.

Istakao je da su još razgovarali i o privrednoj saradnji i investiranju slovačkih kompanija u Republiku Srpsku gdje postoje ogromne mogućnosti.

Slovačka se zalaže za evropske integracije Republike Srpske, odnosno BiH, i za srdačne odnose slovačkog i srpskog naroda, rekao je potpredsjednik Narodnog savjeta Slovačke Ljuboš Blaha.

– Najbitnija je suverenost BiH i moja zemlja se nikada neće miješati u unutrašnje odnose u BiH – rekao je Blaha poslije razgovora sa Stevandićem i istakao da je potrebno razvijati ekonomsku saradnju između Slovačke i BiH, a samim tim i Republike Srpske.

Na kraju posjete Stevandić se zahvalio domaćinima koji su i nepriznavanjem tzv. Kosova i razumijevanjem situacije u BiH, a pogotovo izbalansiranim stavovima i nemiješanjem u unutrašnja pitanja, pokazali visok nivo poštovanja i razumijevanja.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakUčenici ukazali na brojne opasnosti i elemente vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama
Naredni članakDOBOJ: Sudu dostavljen sporazum sa Skelićem o priznanju za zločine nad Srbima