Na ovogodišnjem takmičenju “Kako biti siguran na internetu” u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda nagrađeni su učenici koji su svojim radovima najbolje ukazali na brojne opasnosti i elemente vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama. Za to su dobili i nagrade. Iz svake kategorije nagrađena su po tri rada.

Kategorije nagrađenih učenika bile su od 2. do 5. razreda, zatim od petog do devetog i za srednjoškolce.

Nagradu su dobili i učenici osnovne škole “Zmaj Јova Јovanović” iz Banjaluke, koji su snimili film zasnovan na istinitom događaju.

Učenica četvrtog razreda Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” iz Zvornika Savka Јevtić, nagradu je dobila za plakat.

Јevtićeva je rekla da ju je rad podstakao da pokaže vršnjacima kako treba da se ponašaju na društvenim mrežama i da treba da prijave svaku vrstu nasilja roditeljima, profesorima i najbližima prijateljima.

Ona je navela da je nagrađeni plakat na kojem je prikazano kako su djeca promijenila neku igru u vršnjačko nasilje.

Veliku zaslugu za podršku u izradi radova imaju i nastavnici i profesori.

Nagrađenim srednjoškolcima i njihovim mentorima nagrade je uručila i ministarka prosvjete i kulture u Vladi Srpske, Željka Stojičić.

– Aktivnost koju smo vodili je u skladu sa programom takmičenja Republičkog pedagoškog zavoda i sa programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama, jer je jedna od značajnih komponenti upravo korištenje interneta. Nasilje na internetu je okidač i za nasilje u školama, za agresiju i susret sa nedozvoljenim sadržajima. To je nešto što učenike, nažalost, često motiviše da se tako ponašaju i van školskog okruženja – rekla je Stojičićeva.

Prvonagrađeni u svakoj kategoriji, uz priznanja, dobijaju na poklon i laptope koje su obezbijedile partnerske kompanije, kao i knjige koje poklanja Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Izvor: RTRS

Izvor: RTRS

Prethodni članakNešić u posjeti Saudijskoj Arabiji
Naredni članakStevandić sa Blahom i Haškom: Dobri odnosi Srba i Slovaka; Apostrofirana privredna saradnja i investiranje (FOTO)