Okružnom sudu u Doboju dostavljen je na razmatranje sporazum o priznanju krivice Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu i optuženog za ratne zločine nad srpskim civilima u Derventi Harisa Skelića kojim je predviđena kazna zatvora od jedne godine, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

Sporazum o priznanju krivice potpisan je u skladu sa zakonom i uputstvom glavnog republičkog tužioca 23. januara u prisustvu Skelićevog branioc, naveli su iz Tužilaštva.

Ovim sporazumom Skelić se obavezuje da će oštećenim licima čiji su inicijali M.B, Ć.I, M.V. i S.M. nadoknaditi štetu u iznosu od po 2.500 KM.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju je 10. januara podiglo optužnicu protiv Harisa Skelića zvani Skelo zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u derventskim logorima 1992. godine, koju je 12. januara potvrdio sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Doboju.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je ranije Srni da taj sporazum o priznanju krivice za zločine predstavlja dodatno ponižavanje srpskih žrtava i svih mučenika koji su prošli logore u zgradi Doma JNA, “Rabić” i “Polje” u Derventi.

“Ovakvo djelovanje pravosuđa ne može doprinijeti pomirenju i satisfakciji srpskih žrtava”, rekao je Nuždić i ocijenio da je to sraman i neočekivan postupak.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika grada Derventa Drago Knežević rekao je Srni da je za srpske logoraše uvreda i poniženje to što je Skelić sa dobojskim Okružnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice za zločine nad srpskim civilima u Derventi za kaznu zatvora od jedne godine.

On je istakao da postoji veliki broj svjedoka, srpskih logoraša, koji su spremni da u dobojskom Okružnom sudu javno svjedoče o zločinima Skelića nad Srbima tokom proteklog rata u Derventi.

“U ovom udruženju se vode intenzivni razgovori o organizovanju protesta srpskih logoraša kada u Okružnom sudu u Doboju počne ročište Skeliću, koji je počinio strašne zločine nad Srbima u Derventi i treba mu biti izrečena maksimalna kazna zatvora. Svaka manja presuda bilo bi izrugivanje pravdi i istini”, rekao je Knežević.

Haris Skelić optužen je da je kao pripadnik 102. brigade HVO iz Dervente od aprila do juna 1992. godine u logorima u zgradi Doma JNA, “Rabić” i “Polje” u Derventi fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

U optužnici je navedeno da je Skelić fizički zlostavljao srpske civile zajedno sa trenutno nedostupnim licem čiji su inicijali S.M.

Skelić nije želio da se 24. januara u sudnici Okružnog suda u Doboju izjasni o krivici za zločine nad civilima počinjene u Derventi.

Poslije ročišta su optuženi i njegov branilac Dragan Radović sa dobojskim Okružnim tužilaštvom potpisali sporazum o priznanju krivice, koji će nakon protokola u Tužilaštvu biti dostavljen Sudu na razmatranje.

Na ročište za izjašnjenje Skelić je doveden iz pritvora u dobojskom zatvoru, u kojem se nalazi od oktobra prošle godine, kada je izručen iz NJemačke. Okružni sud u Doboju mu je krajem novembra produžio pritvor za dva mjeseca. Prethodno se nalazio u ekstradicionom pritvoru u Minhenu od 16. avgusta 2023. godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić sa Blahom i Haškom: Dobri odnosi Srba i Slovaka; Apostrofirana privredna saradnja i investiranje (FOTO)
Naredni članakCvijanović-Stic: Značajan nepristrasan pristup EUFOR-a