Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je današnji napad u Sarajevu na zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandra Goganovića rezultat stalne harange koju protiv Srba vode nelegalni Kristijan Šmit i američki ambasador u BiH Majkl Marfi svojim gotovo dnevnim saopštenjima.

Stevandić smatra da takva saopštenja djeluju ohrabrujuće i motivišuće za sve ekstreme koji su spremni da napadom na srpske predstavnike, građane ili crkve u Federaciji BiH počnu eru novih sukoba.

– Građani Republike Srpske će biti na visokom nivou shvatanja situacije i slušaće svoje rukovodstvo. Neće nasjesti na tu vrstu međusobne histerije, sačuvaće sve sugrađane u Republici Srpskoj bilo koje da su nacionalnosti i sačuvaće mir – rekao je Stevandić.

On je naveo da napad na Goganovića nije prvi takav incident u posljednjih nekoliko dana.

– Pozivam sve Srbe u Republici Srpskoj da im nikada ne padne na pamet da radi bilo kojih političkih nesuglasica ili sukoba, i ovakvih podmetanja i napada na srpske funkcionere, učine bilo kakav ružan gest prema Bošnjacima i muslimanima u Republici Srpskoj, jer mi to sebi nećemo dozvoliti – istakao je Stevandić za Srnu.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović napadnut je danas u Sarajevu nakon političkog sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, potvrdio je za Srnu šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić.

Nikolić je rekao da je ministar odbrane Zukan Helez, nakon najave podizanja krivične prijave protiv zamjenika ministra odbrane zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Republike, indirektno pozvao bošnjački narod na linč Goganovića.

On je naveo da je Goganović sklonjen u službeno vozilo i na taj način zaštićen od linča, dodajući da su napadači sve vrijeme uzvikivali: “Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNešić: Napad na Goganovića rezultat ostrašćene politike Heleza i bošnjačkih političara
Naredni članakJoksimović oštro osudio napad na Goganovića u Sarajevu