Predsjednik Narodne skupštine Reublike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je onaj koji je odlučio da hakuje sistem sa podacima kako bi pacijentima onemogućio liječenje je zločinac.

– Prema tome se tako moramo i odnositi, jer je onaj koji je to učinio doveo u pitanje zdravlje ljudi, a ne da pljujemo doktore, sestre i one koji održavaju taj sistem. Pogrešno je postavljena priča, zločinac je onaj koji je to učinio – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci komentarišući međunarodni hakerski napad na jedan dio Intergisanog zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Stevandić je naglasio da iako nema sve informacije, može sa sigurnošću da kaže da podaci pacijenata nisu ugroženi.

– IZIS nije jedini sistem koji je hakovan, to se desilo i u Njemačkoj i Švajcarskoj – istakao je Stevandić.

On je rekao da je ovaj napad još jedan dokaz da će sve ono što čini sistem u Srpskoj, i državotvorni i institucionalni, biti podložan napadima.

Genaralni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da u UKC-u rade normalno bez obzira na okolnosti u vezi sa hakerskim napadom na IZIS, te je naglasio da su pacijenti, sa i bez uputnice, imali adekvatam tretman u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Pružili smo im zdravstvenu zaštitu i to je naša ustavna obaveza. Mi imamo svoj informacioni sistem u okviru kojeg je sve obrađeno što se tiče finansijskog i zdravstvenog dijela, tako da UKC funkcioniše dobro – rekao je Đajić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ranije je saopšteno da je IZIS pretrpio hakerski napad, zbog čega je u njemu onemogućen rad, ali da zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente.

Baza podataka IZIS-a je nakon međunarodnog hakerskog napada na jedan njegov dio sačuvana i očekuje se da će u narednih 15-ak dana biti završene sve preporučene dodatne provjere i sistem potpuno pušten u funkciju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske juče nakon sastanka nadležnih predstavnika institucija.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić odgovorila Helezu: Republika Srpska je vječna i predstavlja simbol slobode
Naredni članakFZO: Osiguranici moraju dobiti potrebnu zdravstvenu uslugu