Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske ne smiju doći u situaciju da ne dobiju potrebnu zdravstvenu uslugu, jer nije stao zdravstveni sistem, već je trenutno onemogućen rad u Integrisanom zdravstvenom sistemu (IZIS), odnosno razmjena informacija u sistemu, poručeno je na video-sastanku direkcije FZO sa predstavnicama svih filijala ovog fonda.

Osim što stručne službe za informacione tehnologije FZO neprestano rade već šesti dan od hakerskog napada na IZIS, i sve ostale službe i organizacione jedinice Fonda su maksimalno angažovane, a prvenstveno kako bi osiguranici što manje trpjeli zbog novonastale situacije.

– Od zaposlenih u svim filijalama zatraženo je da budu maksimalna podrška zdravstvenim ustanovama u ovim otežanim uslovima rada, a kako bismo zajednički sa što manje problema premostili ovu situaciju – saopšteno je iz FZO.

Radnici filijala FZO informisali su menadžment da su na terenu i u stalnoj komunikaciji sa svim zdravstvenim ustanovama koje su se dobro prilagodile ovim vanrednim okolnostima, da se pridržavaju instrukcija dobijenih od Fonda, te da se osiguranicima pružaju potrebne usluge, samo nešto sporijom dinamikom.

Prema riječima zaposlenih u filijalama Fonda širom Srpske, izuzev nešto većih gužvi i sporijeg rada nema većih problema u pružanju zdravstvene zaštite građanima.

Na sastanku je istaknuto i da je ova situacija najbolje pokazala koliko je IZIS unaprijedio efikasnost pružanja zdravstvene zaštite i koje prednosti je donio za kompletan zdravstveni sistem, što sada prepoznaju i zdravstveni radnici.

– Svi u sistemu – FZO, eksterni partneri, zdravstvene ustanove, te sve nadležne republičke institucije ulažu maksimalne napore da se premoste posljedice visokosofisticiranog hakerskog napada na IZIS, koji se dogodio uoči Nove godine, te da se Integrisani zdravstveni sistem ponovo uspostavi, jer je riječ o sistemu značajnom za cijelu Republiku i sve građane – navodi se u saopštenju.

Uz FZO zahvaljuju pacijentima na razumijevanju i strpljenju, a za sva pitanja i eventualne probleme prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja mogu da se obrate zaštitnicima prava osiguranika u svim filijalama Fonda.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ranije je saopšteno da je IZIS pretrpio hakerski napad, zbog čega je u njemu onemogućen rad, ali da zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente.

Stručne službe Fonda zdravstvenog osiguranja, zajedno sa partnerima koji u praksi sprovode IZIS, rade na otklanjanju ovog problema, a o hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Uprava kriminalističke policije, Јedinica za visokotehnološki kriminalitet.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Hakovanje IZIS-a je zločin, podaci pacijenata nisu ugroženi
Naredni članakCvijanović: Heleza niko ne pita o izmjeni ustava