Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je za da Generalna skupština UN nije relevantno mjesto za bilo kakvu raspravu o BiH, već Savjet bezbjednosti, gdje se i obratila srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, koja je iznijela objektivno stanje bez vrijeđanja i omalovažavanja bilo koga u BiH.

– /Ambasador BiH pri UN/ Zlatko Lagumdžija i Kristijan Šmit bavili su se vrijeđanjem Republike Srpske, a ne problemima BiH. Njihovo ponašanje i jesu problemi BiH – naglasio je Stevandić.

On je ukazao da se sada vidi da nema konsenzusa ni kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, koja se priprema u UN, a čiji je zagovarač Lagumdžija i koji nastupa bez prethodno utvrđenog stava u Predsjedništvu BiH kao jedinom relevantnom mjestu za vođenje spoljne politike.

– Nema konsenzusa ni usaglašenog stava BiH u čije ime se ona predlaže, a to je kršenje Ustava BiH. Rezolucija je podmetnuto kakavičje jaje i sponzorisano od onih koji žele nemire u BiH. Poslije govora Cvijanovićeve, onima koji su bili u nedoumici, mnoge će stvari biti jasnije – rekao je Stevandić za Srnu.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN ukazala da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH, a većinu koriste u raznim manipulacijama i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da “ponovo napišu” Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakRomić: Obraćanjem Šmita u SB napravljen najveći presedan u istoriji UN (VIDEO)
Naredni članakKaran: Ulaganja u MUP u proteklih pet godina 176 miliona KM