Obraćanjem nelegitimnog i nelegalnog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, napravljen je najveći presedan u istoriji Ujedinjenih nacija, rekao je savjetnik predsjednika Republike Srpske, Marko Romić za RTRS.

U svom obraćanju Kristijan Šmit je pokazao da ne poznaje regule, kaže Romić, te da ih upravo on i krši.

Romić je istakao da Bošnjaci i nesporna pitanja, prave spornim unutrašnjim uređenjem BiH.

Stavljanjem rezolucije o Srebrenici na hitnu Sjednicu savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ističe Romić, situacija u BiH je kulminirala.

– Strašno je da se lice koje se lažno predstavlja, da se obraća na tako važnom i bitnom događaju – navodi Romić. 

Komentarišući ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžiju naveo je da  je učinio nešto što se zove zloupotreba službenog položaja, što je, kako kaže, krivično djelo.

– Lagumdžiju štiti njegov imunitet i pozivanje na radne obaveze. Mi vrlo dobro znamo da on ne može da djeluje samoinicijativno, da mora imati jasna uputstva Predsjedništva BiH i uputsvo Ministarstva spoljnih poslova – poručuje Romić.

Navodi da je tu viđena potpuna zloupotreba ovlašćenja i prekoračenje ovlašćenja ministara spoljnih poslova.

– Srpski narod nije nikada bježao od odgovornosti da se desio na nekom mjestu strašni zločin. To i jeste jedan stravičan zločin koji se dogodio ali da ne možete da ga podvodite pod termine koji se navode, a to je termin genocida – ističe Romić.

Romić je rekao da je vrlo važno da se obraćanjem srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, čuo glas Republike Srpske jer se tu može locirati problem u BiH, te kaže da se problem nalazi u političkom Sarajevu.

– Problem je u političkom Sarajevu koje BiH doživljava kao svoju zemlju, a ne kao zemlju tri naroda. Političko Sarajevo Republiku Srpsku dovodi do egzistencijalne krize – naveo je Romić.

Romić je poručio da političko Sarajevo neće uspjeti da kreira državu kakvom je oni vide.

– Usvajanjem rezolucije o Srebrenici postigao bi se najsnažniji argumetnt protiv postojanja dejstonske BiH – kaže Romić.

Savjetnik predsjednika Srpske poručio je da se Republika Srpska zalaže za slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Foto. rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakIzvještaj Vlade Srpske: Usvajanje rezolucije u Srebrenici izazvalo bi unutrašnje sukobe
Naredni članakStevandić: Cvijanovićeva objektivno o stanju u BiH, problem su Lagumdžija i Šmit