Ukupna ulaganja u Ministarstvo unutraših poslova Republike Srpske od 2018. do kraja 2023. godine iznose 176 miliona KM, od čega najviše u objekte 48 miliona KM, rekao je resorni ministar Siniša Karan.

Karan je istakao da su u ovom periodu uložena 44 miliona KM za nabavku uniformi, kao i računarske, specijalističke i opreme za video-nadzor, te oružja.

– Za radare je uloženo 12 miliona KM. Riječ je o 100 stacionarnih i 10 mobilnih radara koji, zajedno sa pratećom opremom, čine funkcionalnu cjelinu s ciljem realizacije projekta “Unapređenja bezbjednosti saobraćaja upotrebom radarskih uređaja i primjenom savremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima na području Republike Srpske” – naglasio Karan za Srnu.

Prema njegovim riječima, za vozila je uloženo 13,5 miliona KM, za vozila “despot” i “vihor” 16,5 miliona KM, a u helikoptere 42 miliona KM.

– Riječ je o 10 višenamjenskih terenskih vozila `despot` i pet lakih taktičkih vozila “vihor” – istakao je Karan.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je da je u toku izradnja novog objekta za Policijsku upravu Istočno Sarajevo, kao i novog objekta za Žandarmeriju u Trebinju, a u Banjaluci se uskoro otvara treća lokacija za registraciju vozila.

Karan je napomenuo da su policijski službenici dobili i novu uniformu.

– Јako je bitan segment stalnih obuka i stručnog usavršavanja naših pripadnika, kako bi prateći svjetske trendove mogli odgovoriti na svaki bezbjednosni izazov. Tu ključnu ulogu igra upravo naš Centar za obuku kao jedan specifičan trening centar na kojem može da pozavidi svaka policija, a koji sprovodi različite stručne i specijalističke obuke pripadnika policije – naglasio je Karan.

U okviru Centra za obuku je i Uprava za policijsko obrazovanje /Srednja škola unutrašnjih poslova i Policijska akademije/ sa internatom za učenike.

On je naglasio da je MUP prepoznao potrebu poboljšanja materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, te je uz podršku Vlade, Narodna skupština Srpske 2019. godine usvojila dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima prema kojem će se, prilikom obračuna penzijske osnovice za policijske službenike, koristiti petogodišnji prosjek, odnosno pet najboljih godina koje su oni ostvarili tokom radnog staža, čime je značajno uvećana penzija policijskog službenika.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Cvijanovićeva objektivno o stanju u BiH, problem su Lagumdžija i Šmit
Naredni članakMazalica: Cvijanovićeva u UN ukazala na sve probleme u BiH