Ako volite slatko i ne želite da pretjerujete, možda ste u potrazi za najzdravijim zamjenama za šećer koje će vam omogućiti da uživate u maloj poslastici, ali bez skoka šećera u krvi.

Postoje neke alternative za šećer koje će vam pomoći da smanjite unos šećera, a da pritom ne žrtvujete svu tu slatkoću koju volite.

Dijetetičar i nutricionista Kim Šapira, kaže da šećer može biti dio ishrane, ali u umjerenim količinama. On preporučuje da se ne fokusirate na potpuno ograničavanje šećera, već da posmatrate kako to jedete, piše Real Simple.

“Rođendanska torta za rođendan je uvek dobra ideja, veći problem je kada rođendanska torta postane svakodnevna navika. Najbolje što možemo da uradimo je da u ishranu dodamo više voća i povrća, vlakana i fermentisane hrane”.

Odlučite se za prirodne zaslađivače kao što su javorov sirup i med

“Ako tražite opciju da zamenite šećer, javorov sirup, agava i med bi trebalo da budu na vašoj listi, jer su često manje obrađeni od šećera i sadrže minerale u tragovima, vitamine i antioksidante”, kaže Šapira.

Takođe oni imaju niži glikemijski indeks u poređenju sa rafinisanim šećerom. Drugim riječima, ove zamjene mogu izazvati sporije i stabilnije povećanje šećera u krvi u poređenju sa šećerom, prenosi Magazin novosti.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDa li je zdrava kafa s mlijekom – domaća ili instant
Naredni članakAmbasada SAD: Ako BiH ne učini korak naprijed u martu, krivac će biti Dodik