Ambasada SAD ponovo je kritikovala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, gdje je u saopštenju navela da “on ne sarađuje sa svojim partnerima i prebacuje odgovornost na druge”.

– Milorad Dodik tvrdi da je spreman za EU, ali njegovo grljenje Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na nivou BiH, neophodne za navigaciju na putu BiH evroatlantskim integracijama, pobijaju tvrdnju Dodika – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Kažu i da integracija BiH u evroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera.

– Umjesto da se uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, Dodik nastavlja da praktikuje politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka. Uslovi, jedan plus tri (otvaranje pregovora sa Fronteksom, Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sudovima), koje je postavila Evropska unija jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni – istakli su u saopštenju.

Ambasada postavlja pitanje za Dodika “da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen mjesecima ranije”.

– Do sada je odgovor ‘ne’. Dodikovi ultimatumi ne odražavaju istinsku posvećenost EU. Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je Dodik i njegova destruktivna politika. On, sada, želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno čija će biti krivica – Dodika – navode u saopštenju iz Ambasade SAD.

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: RTRS

Prethodni članakŠta je zdrava zamjena za šećer?
Naredni članakKošarac: Evropski put usporava bošnjačka politička struktura slušajući Marfija i Šmita