Kafa je mnogima omiljeni napitak. Ujutru nas razbudi, čini se da prosto ne možemo da funkcionišemo bez nje, a što se tiče vrste kafe, ukusi su različiti.

Neko više voli dobru domaću kafu, neko instant sa mlijekom, a tu su i espreso, kapučino… Pitali smo nutricionistu Milku Raičević da li je i koliko zdrava pjena na kafi, prije svega domaćoj, koja je u kućnim varijantama najzastupljenija.

“Pena na domaćoj kafi nema neku posebnu kalorijsku vrednost kao sama kafa, ali nosi sa sobom miris kafe, koji je prepoznatljiv. Istina je da sama kafa nije zdrava jer je povezana sa zdravljem srca i slično, ali realnost je da je svi pijemo”, kaže iskreno sagovornica za Ona.rs.

Kada je reč o drugim vrstama kafe u komboinaciji sa mlekom, nutricionista Raičević kaže da je tu već nešto drugačija situacija.

“Međutim, kada pijemo druge kafe, posebno instant sa mlekom, pa još napravite sa penom, dobijate pogubnu kombinaciju jer kofein pomešan sa mlekom daje nesvarljivu mešavinu i problem za organizam. Ista vam je šteta ako popijete domaću ili instant kafu, samo je instant onda teža za varenje. Isto važi i za penu, koja, ukoliko je od mleka, ima veću energetsku i kalorijsku vrednost i znajte da ćete imati problem sa želucem jer je sastav kafe intenzivniji – jasna je Raičević i dodaje da je sve popularnija kafa sa kokosovim uljem i da koliko god deluje da je to zdrava varijanta, takođe otežava varenje, zato je izbegavajte”.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakOslobodite se dugotrajnog kašlja uz ova prirodna rješenja
Naredni članakŠta je zdrava zamjena za šećer?