Političko Sarajevo se nada da bi Kristijan Šmit krajem mjeseca mogao da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona o čemu danima spekulišu pojedini mediji. Ako se to i desi Srpska će reagovati, kaže predsjednik Milorad Dodik. Neprihvatljivo je da i tu postoji strani intervencionizam, posebno od nelegitimnog Nijemca. Stranci smatraju da će stvari rješavati prijetnjama prstom, kaže srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Nova godina, nove najave stranog intervencionizma. Tehničke izmjene Izbornog zakona navodno bi trebalo da budu završene za tri dana. A nelegitimni Kristijan Šmit kako prenose neki federalni mediji do kraja mjeseca bi ih nametnuo. Desili se to, Srpska neće ćutati, poručuje predsjednik Milorad Dodik.

– Za nas je neprihvatljivo da bilo ko nametne bilo šta i ponoviću da Kristijan Šmit nije legalan i izabran u skladu sa predviđenom procedurom i niko to ne može da ospori. To što njemu pokroviteljstvo daje američki ambasador u BiH ne znači ništa i sve će jednog dana biti proglašeno antiustavnim i antipravnim – poručio je Dodik.

A antiustavni i antipravni Kristijan Šmit nametanje tih izmjena Izbornog zakona , ne bude li dogovora u BiH, najavljivao je u decembru. Međutim, nezvanično, u vezi toga nema konsenzusa u kolektivnom Zapadu. Evropska unija je protiv toga i traži prolongiranje do aprila. Za to nisu Amerika i Velika Britanija jer je njihova želja bila da to bude nametnuto još prošle godine. Pojedini političari u Federaciji očekuju da će to biti uskoro.

– Siguran sam da će reagovati visoki predstavnik i da će u onom dijelu zaštite izbornog procesa otkloniti ono što već znamo, da je važnije ko broji, a ne ko glasa, da je način izbora biračkih odbora mora biti potpuno apolitičan – rekao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Da li je i ovo dokaz da političko Sarajevo i dalje priziva strani intervencionizam? Ne čudi ovakvo mišljenje Konakovića, ako se zna da je on samo deklarativno za odlazak stranaca iz Ustavnog suda,ali smatra da još nije vrijeme za to. Ovakve izjave za predsjednika Dodika potvrđuju uspostavljeni kolonijalizam u BiH.

– Konaković to želi jer njemu to odgovara i jer su 99 odsto odluka, koje je donio Ustavni sud, bile protiv Republike Srpske. On mora da zna da Srbi neće ući u Ustavni sud BiH dok se ne riješi pitanje stranih sudija. Pa ćemo vidjeti – kaže Dodik.

A vidi i to vrlo jasno od suđenja predsjedniku Srpske, odluka za koje glasaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH, o stavu prema 9. januaru i sada najava nametanja izmjena Izbornog zakona, da stranci sve ovdje rade po formuli za neuspjeh, smatra srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

– Ne razumijem ove strance, da ne vide da koriste pogrešnu recepturu sve ove godine, ne razumijevajući ni mentalitet, ponos, odnos i filozofiju življenja naroda”Stranci misle da će stvari rješavati prijetnjama prstom. Oni uopšte ne razumiju ovaj prostor. Tragično je to njihovo uplitanje. Oni su doprinijeli da imamo takve reakcije u Federaciji. Oni pale vatre kada je mir ovdje, kao što ih pale po svijetu – navela je Cvijanovićeva.

Protiv bilo kakvog nametanja stranaca su i u SDS-u, iako se nisu odazvali pozivu predsjednika Dodika na sastanak o Izbornom zakonu.

– Čak i da je Šmit legitiman, dovoljno smo zreli da ne možemo dozvoliti da nas u 21. vijeku, toliko godina nakon formiranja Republike Srpske, neko smatra protektoratom – kaže Milan Miličević.

Srpska jeste za unapređenje izbornog sistema,ali po ugledu na Evropu ,a ne Afriku, poručuje Dodik. Korišćenje biometrije nije rješenje, jer sistem tako nije zaštićen. Više je pitanja u svemu ovom: Da li se treba znati za koga građani glasaju, da li se neka dotrajala oprema želi deponovati u BiH, a jedno od najznačajnijih Ko je vlast u BiH, institucije ili Šmit , pita Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Bećirović nije u koordinaciji sam sa sobom kad priča o Srpskoj, BiH, Rusiji i Americi
Naredni članakŠulić: Iza nas je rekordna godina po broju turista u Srpskoj; Očekujemo još bolju godinu (VIDEO)