Vijesti

Sprema tužba teška 100 miliona KM

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da se Republici Srpskoj i Elektroprivredi sprema nova tužba, vrijedna 100 miliona maraka, i to od ruskih investitora koji odustaju od trećeg bloka u Ugljeviku. Čavić kaže i da Elektroprivreda prikazuje lažne rezultate i da je to preduzeće u 2016. godini prikazalo dobit, a revizori gubitak od preko 80 miliona maraka.

Predsjednik NDP Dragan Čavić, koji je boravio u Trebinju, kaže da ima pouzdane informacije da propada priča oko trećeg bloka Termolektrane Ugljevik i partnerstva Vlade sa ruskim investitiorom i da je u pripremi oštetni zahtjev prema Republici Srpskoj težak oko 100 milion maraka.

-U ovom trenutku taj čovjek prodaje i hotel u Ugljeviku i Rudom, potpuno je zaustavio radove u HE Rudo. Poslije nekoliko pokušaja da se riješi konceseije i da se riješi da barem nešto naplati kada je u pitanju Ugljevik odlučio je da pokrene spor protiv Republike Srpske I to će vrlo brzio  biti s njihove strane potvrđeno. To je katastrofalno, ČEZ nam se ponavlja, ali samo u duplo težem i gorem izdanju”, kazao je Čavić.

On kaže i da u Elektroprivredi stvaraju lažnu sliku, da su u svojim rezultatima za 2016. godinu prikazali dobit od osam miliona, a da su nezavisni revizori utvrdili gubitak od čak 80 miliona. Čavić navodi i da unutar tog holdinga uništavaju preduzeća kao što su hidrelektrane na Trebišnjici i Drini, koje od Elektroprivrede čekaju 14 odnosno 24 mjeseca da naplate ono što proizvedu jer se njihovim novcem krpe gubici u skoro svim ostalim preduzećima.

-Lažno prikaziovanje takvog stanja i vrlo lošeg stanja u Elektroprivredi je rezultat višegodišnje vladavine iste grupe ljudfi i višegodišnje pljačke ovog privrednog resursa Republike. Kada isporuče elketričnu energiju HET čeka 14 mjeseci da se naplati,  a sa Višegradom je još gore. HE Višegrad čeka naplatu preko 24 mjeseca, a RiTe Gacko avansno naplaćuje. To dovodi posebno rentabilna preduzeća u tešku situaciju umjesto da budu nosioci investicionog razvoja oni ustvari finansiraju sve dubioze koje ERS proizvodi”, kazao je Čavić.

(BN)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close