Usvajanjem zakona o akcizama prevoznici u Srpskoj upozoravaju da je njihov opstanak doveden u pitanje. Traže hitan sastanak sa predsjednikom Srpske, premijerkom i ministrima saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova.

Pet do 12 je i mi više ne možemo da čekamo, kažu nezadovoljni prevoznici. Guši ih, tvrde, nelojalna konkurencija, nekažnjavanje nesavjesnih poslodavaca, a problem je i odlazak vozača. Ukazuju da su jedina grana privrede koja nije dobila ništa od aktuelne vlasti, pa čak ni sastanak. Nisu nas ništa pitali ni kad su donosili Zakon o akcizama, ističu prevoznici. Zato su u zahtjevu koji su uputili nadležnim institucijama naveli probleme koji prijete da ih potpuno unište. Na adrese predsjednika Srpske i predstavnika Vlade zatjev je stigao, ali odgovora nema.

’’Samo to povećanje cijena goriva uz naše teško poslovanje dovelo nas je do kraja zida odnosno do kraja propasti gdje prevoznici iz BiH nikad nisu bili u goroj situaciji. Iz tok razloga uslijedilo je ovo pismo institucijama Srpske’’, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske.

Ukoliko niko ne sasluša njihove probleme prevoznici imaju odgovor. Kazniće, navode, one koji su podržali Zakon o akcizama.

’’Imamo dvije opcije, ponovne blokade i štrajkovi ili još bolja da sačekamo oktobarske izbore gdje moraju znati institucije Srpske i BiH da smo mi ogromno glasačko tijelo i da ćemo vratiti na isti način institucijama Srpske i partijama koje su donije ovu odluku i nećemo glasati za njih’’, izjavio je Grbić.

Iz ministarstva saobraćaja i veza Srpske odgovaraju da sa prevoznicima imaju dobru saradnju i da su uvijek za sastanak. ” Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske zaprimilo je zahtjev za održavanje sastanka koje je ovo udruženje uputilo. Pitanja i problemi koji su kandidovani kao teme sastanka, ne nalaze se u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza, ali smo u svakom slučaju otvoreni za razgovore i spremi da pružimo pomoć i podršku prevoznicima u svim segmentima koji se nalaze u nadležnosti ovog ministarstva, a koji bi olakšali poslovanje zaposlenima u ovoj privrednoj djelatnosti.”

Prevoznici za teretni i putnički saobraćaj, ali i predstavnici taksi udruženja iz BiH najavljuju da će se ove sedmice ponovo sastati u Banjaluci. Ističu da poruke sa prethodnog sastanka, održanog početkom februara, nisu došle do nadležnih, pa uvjeravaju da će ovog puta biti oštriji i konkretniji.

(BN)

Prethodni članakSprema tužba teška 100 miliona KM
Naredni članakZa “9. januar” 6,4 miliona KM!