Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj, u januaru ove godine, koštala je 1. 883 KM. Prosječna isplaćena neto plata za taj mesec, u iznosu od 825 KM, pokrivala je troškove potrošačke korpe sa svega 43 odsto. Građani kažu da iz godine u godinu sve teže sastavljaju kraj sa krajem.

Preživjeli smo praznični januar, ali su novčanici potanki, a bankovni računi i kartice u minusu. Kako preživjeti od prvog do prvog, naročito zimi, kada minus štipa?

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, porodice u Srpskoj u januaru su najviše novca trošile za prehranu 695 KM, zatim za stanovanje i komunalne usluge 581 KM, prevoz 194 KM, odjeću i obuću 135 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM, higijenu i njegu zdravlja 88 KM, a za obrazovanje i kulturu svega 82 KM.

Najviša prosječna neto plata u januaru isplaćena je u oblasti finansijske delatnosti i osiguranja i iznosila je 1.302 KM. Duplo manje plate dobili su radnici u prerađivačkoj industriji, saobraćaju i skladištenju, te u djelatnosti poslovanja nekretninama.

“Sreću” da dobiju platu iznad 500 KM imali su i zaposleni u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekracije, zatim u građevinarstvu, adminstrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, te turizmu i ugostiteljstvu.

Najniži životni standard u RS i dalje imaju radnici u privredi.

U vrtlogu, kriminala, nepoštenja i kojekakvih prevara, mnogi se uzdaju u igre na sreću. Kako i ne bi, kada su političarima sa bogatim imovinskim kartonima puna usta o teškom životu građana, koji se sjećaju nekih boljih dana ili sanjaju o odlasku u neke bolje, obećane države.

BN televizija

Prethodni članakMilioni maraka u privatne džepove
Naredni članakSprema tužba teška 100 miliona KM