Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve /SPC/ istakao je da istorijsku istinu da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad Јevrejima i Romima počinjen genocid, ne može poreći nikakva laž, ma ko je izgovarao natežući se silogizmima i klevetajući sopstveni narod i njegove države, Srbiju i Republiku Srpsku.

Sinod se danas oglasio povodom revizionističke kampanje o broju žrtava koncentracionog logora smrti Јasenovac.

– Sveti arhijerejski sinod sa žaljenjem i indignacijom prati medijsku kampanju koju je, reciklirajući jednu staru potpuno netačnu i krajnje štetnu izjavu o broju srpskih žrtava u genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima na teritoriji NDH, pokrenuo izvesni sarajevski portal – saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se navodi da je to objeručke prihvatilo na desetine glasila, prije svega u Hrvatskoj, u Federaciji BiH, “u onim krugovima Crne Gore koji funkcionišu kao antisrbija, kao i nezaobilazna beogradska “Si-En-En affiliate” grupa sa trabantima, dakle “tutti quanti”.

Iz SPC su istakli da trijumfalno objavljivanje naslova tipa “Mit o 700.000 Srba ubijenih u Јasenovcu ruši upravo SPC” jesu samoopsjena tih medija, “zbog toga što SPC u potpunosti i bez ostatka, kao nenaučnu, protivnu istorijskoj istini, odbacuje izjavu koja je svojevremeno pokrenula danas aktuelnu medijsku kampanju, ali i sve druge slične izjave koje, ma od koga poticale, relativizuju genocid izvršen u NDH”.

Sinod ističe da istorijska istina o genocidu u NDH godinama poslije rata nije dovođena u pitanje jer je o njoj svjedočio “ostatak zaklanog naroda”, a da uz preživjele svjedoke nikome nije padalo na pamet da demantuje ne “srpske propagandističke” već autentične nacističke, odnosno njemačke i ustaške, kao i poslijeratne hrvatske izvore i niz drugih dokumenata i ekspertskih analiza.

– Čim je preosvećeni episkop slavonski Јovan pre više godina izneo svoju privatnu, po nama proizvoljnu, istorijski neutemeljenu procenu o broju jasenovačkih žrtava, Sveti arhijerejski sinod mu je zvanično, svojom odlukom, oduzeo pravo da se u javnosti oglašava o tom pitanju – naveli su iz SPC.

U saopštenju se pojašnjava da je Sinod unaprijed znao da će svi dežurni napadači na SPC i na srpski narod, kako oni iz takozvanog regiona tako i oni iz same Srbije, zamijeniti teze i usamljeno lično mišljenje prikazivati kao stav Crkve.

Iz SPC su naveli da su “nesmotreno i nerazborito” pojedini ugledni srpski intelektualci dali sebi pravo da drže moralističke lekcije i izriču presude patrijarhu srpskom, Sinodu i Saboru SPC, a da se episkop Јovan svih ovih godina doslovno držao sinodske odluke.

– Naša Crkva je vjekovna budna čuvarka autentičnog istorijskog narodnog pamćenja, osobito pak večnog spomena svetih mučenika, ispovednika i stradalnika “za krst časni i slobodu zlatnu”. Uz to, ona je po pravilu prva i najveća žrtva svakog progona i pogroma. Zato je, smatramo, u najmanju ruku neumesno nju prozivati ili od nje tražiti da se pravda pred samopostavljenim cenzurama, tribunalima i inkvizicijama, medijskim i inim – navodi Sinod SPC.

U saopštenju se dodaje da, SPC otkako postoji nije izdala sebe, nije izdala Hrista i Јevanđelje, a neće ni ubuduće.

– Stav Svetog arhijerejskog sinoda je da se utvrđivanjem istorijskih činjenica bavi istorijska nauka, zajedno sa drugim potrebnim naučnim disciplinama, a da sveštenici treba da se mole Gospodu za sve nevine žrtve, srpske i nesrpske, da se mole da se sistematsko višegodišnje masovno ubijanje nevinih ljudi, muškaraca, žena i dece, više nikad i nigde ne ponovi, kao i da neguje hrišćansku kulturu sećanja – naveli su iz Sinoda.

Sveti arhijerjeski sinod SPC skreće pažnju na to da je istorijski revizionizam, u ovom slučaju višestruko umanjivanje broja ustaških žrtava, samo dio projektovanog sveobuhvatnog, globalnog procesa čiji kreatori revidiraju i namjeravaju da unište sve vrijednosti ljudske civilizacije – naciju, porodicu, vjeru u Boga, roditeljstvo, polove, pa tako i pojam o hrišćanskim svetim mučenicima.

– Sveti arhijerejski sinod ukazuje na to da se u istorijskom revizionizmu najbrže prepoznaju posledice nameravane opšte satanske travestije jer se broj žrtava višestruko umanjuje kako bi predstavnici “vrlog novog sveta” masovne ubice, vinovnike genocida, najpre abolirali, a potom im docrtali oreol heroja, da bi im naposletku zamenili mesta sa žrtvama – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da tako u medijskim kampanjama poput ove aktuelne crno postaje bijelo, sa nevjerovatnom lakoćom dobro i zlo mijenjaju mjesta, a laž se nameće kao ultimativna istina.

– Sveti sinod sa velikim žaljenjem ukazuje i na veoma tragičnu činjenicu da se pojedinci srpskog roda i, nadamo se, pravoslavne vere javno odriču svetih mučenika, poričući njihovo postojanje, život u vernosti Hristu Gospodu, zbog Koga su oni i zadobili mučenički venac, a Crkva Hristova u srpskom narodu stekla nemerljivi moralni i duhovni kapital – ističe se u saopštenju.

Sinod poziva “sve i svakog na molitvu jasenovačkim svetim mučenicima, postradalim samo zato što su bili Srbi i pravoslavni hrišćani, a predvodnike suštinski bogohulnog revizionizma poziva na pokajanje i rađanje plodova pokajanja, javnim odricanjem od datih izjava”.

U isto vrijeme, Sveti arhijerejski sinod SPC podsjeća na činjenicu da logor smrti Јasenovac jeste bio najmasovnije gubilište, ali i da na teritoriji satelitske nacističke NDH gotovo da nije bilo grada ili sela u kojem nije bilo masovnih zločina nad pravoslavnim Srbima, “u kojem nije počinjen magnum krimen, genocid nad srpskim narodom, kao i nad Јevrejima i Romima”.

– Sveti arhijerejski sinod stoga ističe da je Јasenovac, sa tamošnjim manastirom Svetog Јovana Krstitelja, danas izuzetno svetilište u našoj crkvi, mesto molitve, mesto na kome sveti mučenici jasenovački pozivaju, između ostalog, sve na pokajanje i na istinsko pomirenje dvaju hrišćanskih naroda, pravoslavnog srpskog i rimokatoličkog hrvatskog – zaključuje se u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakUtvrđene izmjene i dopune Zakona o prekršajima
Naredni članakBlagojević: Optužnica protiv Dodika je napad na Ustav BiH