Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH pretresli su šest lokacija na području Sarajeva i izuzeli predmete u okviru proširenja istrage protiv suspendovanog predsjedika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencje BiH Osmana Mehmedagića.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se aktivnosti provode u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti.

Tužilaštvo BiH navodi da je u zakonskom roku predložilo produženje pritvora dvojici osumnjičenih za još 30 dana da bi se mogle u cjelosti realizovati sve potrebne aktivnosti, radi donošenja tužilačke odluke u predmetu.

Više detalja u vezi sa ovim slučajem iz Tužilaštva nisu mogli objaviti radi zaštite istrage.

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još mjesec dana za Debeveca i Mehmedagića, osumnjičene za zloupotrebu položaja i falsifikovanje službene isprave.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su došli do novih dokaza i saznanja i proširili istragu protiv osumnjičenih na više različitih događaja, te traže produženje pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i uticati na svjedoke ili saučesnike.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra, a važeća odluka o njihovom pritvoru ističe 16. februara.

Ročište za iznošenje prijedloga Tužilaštva BiH o produženju pritvora još nije zakazano.

Foto: SIPA

Izvor: RTRS

Prethodni članakSamardžija: Za godinu dana 60 svjedočenja na ročištima
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 13.02.2024. godine