Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg danas se nije sastao sa delegacijom Savjeta ministara, već sa predstavnicima FBiH, budući da na sastanku nije bilo ministara iz Srpske, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

– Ponovo bilježimo neprihvatljivu praksu u Savjetu ministara da se na sastancima sa visokim zvaničnicima ignorišu srpski predstavnici. Stoltenberg nije imao priliku da čuje stav predstavnika Srpske u Savjetu ministara, pa se dovodi u pitanje kredibilitet i vjerodostojnost stavova koji su izrečeni u ime BiH na sastanku. Postavlja se pitanje da li i kakve planove kuju protiv Srpske? – rekao je Košarac.

On je naveo da je o sastanku sa informisan na osnovu medijskih izvještaja, što je, kako kaže, dodatno problematična stvar.

– Što se tiče zabrinutosti Stoltenberga za spoljne uticaje u BiH, tu je jedino bio u pravu, s tim da ne govorimo o navodnom uticaju Rusije. Ovdje postoje izuzetno negativni i maligni uticaji lažnog visokog predstavnika i Ambasade SAD-a, počev od toga da su dirigenti montiranog političkog procesa protiv legitimnog i legalnog predsjednika Srpske – istakao je Košarac.

Kada su u pitanju Stoltenbergove konstatacije o navodnoj secesionističkoj i retorici podijela, Košarac kaže da može zaključiti da je generalni sekretar NATO preuzeo ranije nametnute i netačne narative svojih zapadnih partnera koji u kontinuitetu lažu o Republici Srpskoj i njenom političkom rukovodstvu.

Košarac je naglasio da institucije Srpske rade u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da je njihova politika mir, stabilnost, poštovanje Dejtonskog sporazuma i regionalna saradnja.

– Niko iz Srpske ne zagovara ratne opcije. Mi insistiramo na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te na odlasku stranaca iz Ustavnog suda BiH i zatvaranju OHR-a – istakao je on.

Što se tiče članstva u NATO, kaže Košarac, zvaničnicima bi konačno trebalo da bude jasno da to pitanje nije i nikada neće biti na dnevnom redu, jer Republika Srpska ne prihvata članstvo u ovoj vojnoj alijansi.

– Podržavamo saradnju, ali članstvo ne – poručio je Košarac.

On je naveo da su “Srbi bili prve žrtve zločinačke NATO agresije, tokom koje su korištene bombe i municija sa osiromašenim uranijumom”.

– Na vojne objekte i civilne ciljeve u Srpskoj bačeno je gotovo tri tone osiromašenog uranijuma, što je zločin bez presedana. Posljedice i danas osjećaju građani, koji umiru od malignih oboljenja, čiji se procenat enormno povećavao od 1996. godine do danas. I onda se pitaju zašto nećemo u NATO – zaključio je Košarac.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članak28 godina od Dejtonskog sporazuma; Srpska teži da ostane slobodna
Naredni članakOpšte i posebne mjere za održavanje reda i bezbjednosti u KPZ Srpske podignute na najviši nivo