Ministar pravde u Vladi Republike Srpske danas je, izdao naredbu o sprovođenju vanrednog inspekcijskog nadzora u Kazneno-popravnom zavodu Trebinje, sa ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu izvršenja mjere pritvora, kao i bjekstva pritvorenog lica.

Riječ je o licu inicijala Q.T., državljaninu Narodne Republike Kine, koje se nalazilo u ekstradicionom pritvoru po odluci Suda BiH, a koje je pobjeglo iz Kazneno-popravnog zavoda Trebinje.

Iz Ministarstva pravde poručuju da će, ukoliko se utvrde propusti u vođenju i organizaciji rada u Kazneno-popravnom zavodu Trebinje, posljedice snositi svi odgovorni, u skladu sa zakonima koji uređuju oblast izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske je, izdao još jednu, naredbu i to rukovodiocima u kazneno-popravnim ustanovama, na osnovu člana 12. Zakona o izvšenju Krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, kao i člana 63. Zakona o republičkoj upravi.

– Shodno tome, rukovodiocima u svim kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj, naloženo je da opšte i posebne mjere za održavanje reda i bezbjednosti podignu na najviši nivo. Opšte i posebne mjere za održavanje reda i bezbjednosti podrazumjevaju opštu bezbjednost u kazneno-popravnim ustanovama, radilištima i prostorima u kojima zatvorenici, pritvorenici i maloljetnici borave i rade, održavanje unutrašnjeg reda i discipline, te bezbjednost prilikom sprovođenja svih radnji, mjera i postupanja iz nadležnosti kazneno-popravnih ustanova u Republici Srpskoj – navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Izvor: RTRS

Prethodni članakSastanak sa Stoltenbergom bez srpskih ministara; Košarac: Neprihvatljivo ignorisanje stavova Srpske
Naredni članakCvijanović: Neophodno poštovanje Dejtonskog sporazuma