Prošlo je 28 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kojim je rat u BiH okončan. Ovim sporazumom, koji je dobio naziv po gradiću Dejton u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je nakon pregovora i parafiran, uspostavljen je novi ustavno-pravni poredak u BiH.

Republika Srpska je opredijeljena za poštovanje Dejtona i ustavnu strukturu BiH kakva je donesena 21. novembra na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sve izvan toga nije prihvatljivo, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je povodom godišnjice istakao da Dejtonski sporazum nije samo sporazum koji je zaustavio rat, nego i akt kojim je Republika Srpska utemeljena kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, sa snažnim elementima državnosti i suvereniteta.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da je težnja Republike Srpske da ostane slobodna, odnosno da sama odlučuje o svojoj budućnosti i da njeni građani sami biraju svoje predstavnike.

– Atak na našu slobodu ide preko otimanja imovine, političkih, finansijskih i sudskih pritisaka – rekao je Stevandić povodom 28 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da su Srpska i Srbi suočeni sa nevjerovatnom količinom mržnje i napada, slično kao i Srbija 1912. godine koja je uprkos tome bila pobjednik dva balkanska rata, kao i ostalih ratova.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ocijenio je da je Dejtonski mirovni sporazum sada, 28 godina nakon zaključivanja, postao meta za potkusurivanje sa onima koji su neposlušni i ne slijede slijepo politiku BiH u jednom pravcu, te da se koristi da bi se kaznili, ne samo predstavnici naroda, nego cijeli jedan narod.

On je istakao da predstavnici pojedinih zemalja snažno dijele BiH, dijele narode, a sve pod maskom kako treba skloniti ovog ili onog rukovodoca, predstavnika jednog naroda.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je da BiH ruše stranci u OHR-u i Ustavnom sudu BiH.

– Ako pričamo o BiH, dajte da poštujemo sve ono što je zagarantovao Dejton kojim je zaustavljen nesrećni rat, dajte nam priliku, nemojte nas rušiti. Ovim što trenutno radite, vi nas rušite – poručio je Mitrović.

On je ocijenio da je, umjesto strancima, treba dati priliku ljudima u BiH da razgovaraju i dogovaraju se o svojoj sudbini.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je 28 godina proteklih od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrsta svjedočanstva o gaženju ovog dokumenta od SAD i Zapada, te poručio da je važno da Republika Srpska istraje u otporu bilo kakvim nametnutim promjenama.

Anđelković je napomenuo da Amerika i Zapad pričaju o vladavini prava, o demokratiji, o međunarodnim ugovorima koji moraju da se poštuju, ali da pri tom krše Dejton.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum za njih jedna prelazna tačka koja je imala za cilj varanje Srba.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je danas da su zaključivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma prije 28 godina prekinuta ratna dejstva, ali ne i napadi na Republiku Srpsku.

– Za prethodnih 28 godina ne postoji nijedan dan da međunarodni kasapi nisu činili nešto kako bi oslabili poziciju Republike Srpske, s ciljem njenog ukidanja – rekao je Kojić.

Ukazao je da Srpska i njene institucije žele da se poštuje sve što je potpisano Dejtonskim sporazumom, iako mnoge stvari nisu po volji srpskog naroda, ali je zarad mira i to prihvaćeno.

Član Glavnog odbora SNSD-a Denis Šulić rekao je da Republika Srpska nije neprijatelj BiH, već samo brani ono što pripada njoj i njenim građanima upravo na temelju Dejtonskog ugovora.

– Republika Srpska sutra obilježava dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, koji je donio mir BiH, potvrdio njene granice, ali i njene nadležnosti, kao i nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH – naglasio je Šulić.

Srpski narod u bivšoj BiH, a danas Republici Srpskoj nalazi se u raskoraku i nikako da pitanje života i opstanka Srba na ovim prostorima bude shvaćeno ili bar donekle prihvaćeno kod zemalja kolektivnog Zapada, izjavio je član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica.

– Više je razloga za to, a jedan od njih je i naša inertnost u traženju modela kako da to objasnimo i pojasnimo i onima koji to ne žele da čuju – istakao je Bjelica.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Srbija nastaviti da insistira na dosljednom sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ma koliko to bilo teško, ističući da Beograd ni od koga neće kriti ljubav prema srpskom narodu.

– Slovo Dejtona, ne Duh Dejtona! Samo slovo ovog sporazuma može dati okvir za međusobno razumevanje Srba, Bošnjaka i Hrvata, na kojem treba da počiva bosansko-hercegovački sklad – rekao je Vučević.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Srpska teži da ostane slobodna
Naredni članakSastanak sa Stoltenbergom bez srpskih ministara; Košarac: Neprihvatljivo ignorisanje stavova Srpske