Predsjednik bijeljinskog odbora Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” Branislav Šušljik rekao je da je dužnost i obaveza da se od zaborava sačuva žrtva Spomenka Gostića, ali i svih koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.

“Spomenko je i danas na vječnoj straži i mi mu moramo odati dužnu počast, zahvalnost i ukazati pažnju”, istakao je Šušljik.

On kaže da je djelo Spomenka Gostića trajno za srpski narod i otadžbinu Republiku Srpsku.

Šušljik je podsjetio da je ova organizacija u prethodnom periodu sprovela niz aktivnosti humanitarnog karaktera kako bi zaštitila lik i djelo srpskog borca, a prošle godine organizovali su i obnovu Gostićevog spomenika.

Autor dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži” Mile Savić izrazio je zadovoljstvo što je nakon projekcije filma od zaborava sačuvan lik i djelo Spomenka Gostića.

Savić je sa nekadašnjim saborcima Gostića, Udruženjem “Nasljeđe”, boračkim organizacijama iz Doboja, te navijačima “Vojvode” zapalio svijeće i položio vijenac na mjestu pogibije Spomenka Gostića.

Parastasu i obilježavanju 25 godina od smrti najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića prisustvovao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, izaslanik predsjednika Republike Srspke Miladin Dragičević i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Parastos je služen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj, gdje se nalazi spomenik i grobno mjesto.

Članovi Udruženja “Nasljeđe” organizovali su prošle godine obnovu Gostićevog spomenika.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić je nakon smrti majke i pogibije bake 1992. godine ostao sam i priključio se borcima Vojske Repulike Srpske u svom selu Jovići, gdje je sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike.

Poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići, na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

(BN)

Prethodni članakRonaldo: Niko neće biti kao Kristijano Ronaldo
Naredni članakAlarm za uzbunu: Rastu vodostaji