Na nasipu kod Srpca došlo je do prodora Vrbasa preko takozvanog prelivnog ventila u zaštićeni dio grada , ali nema opasnosti od težih posljedica, jer je uz nadzor stručnjaka „Voda Srpske“ i angažovanjem Civilne zaštite u toku sanacija nasipa vrećama sa pijeskom.

Ovo je za BN potvrdio stručni saradnik u štabu Civilne zaštite Srbac Dalibor Košutić.

On je rekao da je riječ o tehničkom propustu, jer je prelivni ventil postavljen ispod nivoa vode. Iako je crpna pumpa „Ina“ u funkciji, zbog vraćanja vode efekti su mali, pa se voda zadržava i u srbačkom polju.

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu. Jutros od 8 časova do 14 časova na mjernom mjestu u Srpcu porastao za 14 centimetara i dostigao kotu od 940 centimetara centimetara kada se proglašava vanredna odbrana od poplava u ovoj opštini.

„Vanredna odbrana je već počela u mjesnoj zajednici Kobaš, gdje je na bezbjedno mjesto evakuisano oko 50 grla krupne stoke. Zaplavljena su dva domaćinstva, a ugroženo još dvadeset kuća u ovoj mjesnoj zajednici“, kaže Košutić.

On je danas sa predstavnicima opštinske vlasti posjetio i drugi dio poplavljene opštine, gdje se stanje stalno pogoršava.

Iz časa u čas šire se površine pod vodom, naročito u Glamočanima i Bajincima, gdje je blokirano petnaestak domaćinstava s obje strane odbranbenog nasipa zbog pojave podzemnih voda.

Naviknuti na česte poplave, stanovnici ovih sela stojički podnose trenutne nevolje.

Najteže im je, kažu, što su pod vodom crkva i seosko groblje, ali i mnoge parcele pod ozimim usjevima.

Očekuje se da će se svakog trenutka u srbačkoj opštini proglasiti i vanredne mjere odbrane od poplava.

Rastu svi vodostaji

Na području opštine Kostajnica na snazi su redovne mjere odbrane od poplava zbog rasta vodostaja rijeke Une nakon obilnih padavina.

Vodostaj Une u 13.00 časova iznosio je 426 centimetara, što je za dva centimetra više nego u 12.00 časova. Vanredne odbrane od poplava se proglašava kada Una dostigne nivo od 450 centimetara.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo na jutrošnjem sastanku Štaba Civilne zaštite naredio je pripravnost svim nadležnim službama.

Portparol opštine Aleksandar Pašić rekao je da je Una poplavila poljoprivredno zemljište i vikendice, te da su nakon pet dana ponovo ugroženi objekti u Ulici Ranka Šipke.

“Voda još nije došla do pomoćnih objekata, ali se to očekuje u toku dana. Zečiji nasip je već postavljen, a raspolažemo sa dovoljnim količinama vreća i pijeska ukoliko to bude potrebno”, rekao je Pašić.

On je dodao da je načelnik opštine naredio i da se u ugroženo područje pošalju pumpe za ispumpavanje vode.

Pašić kaže da riječice Tavija i Bubnjarica stagniraju nakon porasta vodostaja tokom noći, dok se Strigova izlila iz korita.

“Pripadnici Civilne zaštite su na terenu i prate situaciju jer, iako je to teško procijeniti, očekujemo dalji rast vodostaja Une za oko 20 centimetara”, naveo je Pašić.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci jutros je veći za 15 centimetara u odnosu na sinoć, a u Srpcu za 20 centimetara, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Na hidrološkoj stanici u Gradišci vodostaj Save jutros u 8.00 časova bio je 815 centimetara, što je za 15 više u odnosu na sinoć u 21.00 čas kada je bio 800 centimetara.

Sava je na ovoj hidrološkoj stanici za 85 centimetara prešla kotu redovne odbrane od poplava.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu u porastu su u odnosu na sinoćnja mjerenja i iznad su kote kada se proglašava redovna odbrana od poplava, potvrđeno je Srni u Centru za obavještavanje.

(BN televizija)

Prethodni članakSačuvati žrtvu od zaborava
Naredni članakOpelov nedolazak u Ženevu: Da li je slavni brend skroz “otpisan”?