Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske raspisalo je danas četiri konkursa, ukupne vrijednosti 260.000 KM, za sufinansiranje naučnih publikacija, programa međunarodne naučnoistraživačke saradnje, održavanje naučnih skupova i za sufinansiranje 16 studenata trećeg ciklusa akademskih studija pri izradi doktorskih disertacija u ovoj godini.

Za sufinansiranje naučnih publikacija, što podrazumijeva podršku pri izradi naučnih monografija, zbornika i časopisa ove godine je predviđeno 100.000 KM, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Pravo prijave na konkurs, koji je otvoren do 22. novembra, imaju organizacije i udruženja koji su upisani u Registar naučnoistraživačkih organizacija i naučnih udruženja i ovlašteni su izdavači naučnih publikacija, po određenom, konkretnom zahtjevu za svaku naučnu publikaciju pojedinačno.

Ove organizacije i udruženja imaju pravo prijave i na konkurs za sufinansiranje održavanja naučnih skupova, za šta je predviđeno 80.000 KM, a rok za prijave je 15. novembar.

Za sufinansiranje programa međunarodne naučnoistraživačke saradnje predviđeno je 40.000 KM, a podržavaće učešće naučnoistraživačkih organizacija iz Republike Srpske u Okvirnim programima EU za istraživanje i razvoj. Ovaj konkurs je otvoren do 20. novembra.

Ministarstvo će ove godine podržati i 16 studenata trećeg ciklusa akademskih studija pri izradi doktorskih disertacija i za to je budžetom predviđeno 40.000 KM.

Iz prirodnih, poljoprivrednih i humanističkih biće podržana izrada po dvije disertacije, iz inženjerstva i tehnologije, medicinskih i zdravstvenih, kao i društvenih nauka po tri i jedna doktorska disertacija iz oblasti umjetnosti. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBudimir: Rušenje domena sajta Vlade je dio paketa pritisaka na Srpsku
Naredni članakVlada Srpske: Građani nisu bili uskraćeni za informacije, aktivnosti i mjere