ISTOČNI DRVAR – Samo saobraćajna signalizacija na lokalnom putu Vučija Poljana – Potoci – Muselinovac, čijih 16,6 kilometara spaja Istočni Drvar i Ribnik, građane Republike Srpske koštaće 1,35 miliona KM. Tek nakon što se novi milioni odliju, dionica će imati upotrebnu dozvolu. Ova informacija uslijedila je nakon što su „Putevi RS“ za gradnju prve faze puta, prema ugovoru iz 2013. godine, već isplatili 12,7 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.ba.

Milionski iznos za gradnju puta koji još nema upotrebnu dozvolu, jer na njemu ne postoji saobraćajna signalizacija, dobile su firme „MG Mind“ mrkonjićkog biznismena Mladena Milanovića Kaje i „Niskogradnja“ iz Laktaša.

Dozvola će, kažu u „Putevima“ biti izdata nakon okončanja gradnje 2,4 kilometra dionice od Potoka do Muselinovca, kada bi i saobraćajni znakovi mogli da budu postavljeni na kompletnih 16,6 kilometara preskupog lokalnog puta. Građane RS u toj novoj fazi neimarski radovi, kako je CAPITALpisao ove sedmice, koštaće ukupno 3,9 miliona KM.

„Predračunska vrijednost za saobraćajnu signalizaciju po projektu iznosi oko 1,35 miliona KM i kalkulisana je na osnovu projektantskih cijena, a podrazumijeva ugradnju 312 saobraćajnih znakova sa temeljima i stubovima, ugradnju 14 metara kvadratnih tabli sa temeljima i stubovima, izradu 2.760 metara kavadratnih oznaka na kolovozu, ugradnju 10.652 metara zaštitne odbojne ograde radi sprječavanja izlijetanja vozila sa kolovoza, ugradnju 16.830 metara kvadratnih zaštitne mreže radi sprječavanja odrona materijala sa kosina i ugradnju 2.933 smjerokazna stubića“, pravdali su u ovom javnom preduzeću izdvajanja javnog novca za saobraćajnu signalizaciju.

Stručnjaci iz ove oblasti s kojima smo razgovarali navode da 312 znakova, 14 metara kvadratnih tabli  i 2.760 metara kvadratnih oznaka na kolovozu ne košta više od 200.000 KM i to kada se u obzir uzmu maksimalne cijene.

„Na ovoj dužini puta izgleda da će biti postavljeno četiri do pet puta više znakova. Na 16 kilometara puta, odnosno 32 kilometra, ako gledamo oba smjera, znak se postavlja na svakih 100 metara. Zakon o saobraćaju kaže da na jedan stub mogu da  budu postavljena dva znaka, što znači znak postavljen na svakih 200 metara. Ovo izgleda kao da će znak o zabrani preticanja biti stavljen na početku svake pune linije, a na kraju iste znak za prestanak te zabrane. Ovo je školski primjer, ali je neubočajeno i skupo za naše prilike“, navode saobraćajni stručnjaci.

Na 16 kilometara puta ide 10 kilometara odbojne ograde i 3.000 smjerokaznih stubića, što se ne postavlja s obje strane puta.

„Po ovome, svaki pedalj puta je pokriven ogradom, kao, na primjer put u kanjonu Vrbasa. Na ovu dionicu puta samo za signalizaciju biće potrošeno više nego što sve opštine u RS za te namjene potroše na godišnjem nivou“, tvrde.

Milione maraka vrijedan lokalni put, u opštini koja ima samo 79 stanovnika, Vlada RS proglasila je saobraćajnicom od posebnog značaja, a debljinu asfalta, širinu traka i cjelokupni kvalitet radova, prema tvrdnjama iz „Puteva“, radila je firma „Putevi i ulice“ iz Banjaluke.

Na konkretno pitanje o nalazima i mišljenjima stručnjaka iz „Puteva i ulica“ odgovora nije bilo.

„Ova firma vršila je nadzor nad izvođenjem radova prve dionice Vučja Poljana-Potoci sa svim neophodnim ispitivanjima“, navedeno je kratko u pisanom odgovoru za CAPITAL.

Ugovor istekao, radovi nisu završeni

Iako su milioni maraka iz „Puteva RS“ išli glatko, čini se da na terenu nije bilo tako.

Prva faza od Vučije Poljane do Potoka trebalo je, prema potpisanom trogodišnjem ugovoru iz 2013. godine, da bude završena do marta 2016. godine ali su poznati graditelji puteva u RS sebi produžili rok. Radove su okončali tek 25. oktobra prošle godine. Preciznije, godinu i sedam mjeseci nakon isteka ugovora.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosila je 12,7 miliona KM sa uračunatim PDV-om, ali u „Putevima“, bez predočenih dokaza,  tvrde da su „MG Mindu“ i „Niskogradnji“ isplatili oko 11,3 miliona KM. U ovaj dokument stali su zemljani radovi do nivoa asfalta u dužini od 14,2 kilometra.

“Radovi na prvoj dionici Vučja Poljana-Potoci podrazumjevali su probijanje nove trase puta i dovođenje do nivoa asfalta, što je i urađeno, a preostalo je da se uradi saobraćajna signalizacija. Novi tender raspisan je za dionicu Potoci-Muselinovac. Sada je riječ o izgradnji nove dionice u dužini od 2,4 kilometra. U skladu sa izvedenim radovima na terenu isplaćena su finansijska sredstva, koja ne prelaze ugovoreni iznos”, navode u ovom preduzeću.

Kada se iznosi i kilometri saberu prema dokumentaciji koja je u posjedu naše redakcije, put od posebnog značaja u opštini sa najmanjim brojem stanovnika u RS, ali i BiH, dobije se prosta računica. Za 16,6 kilometara saobraćajnice biće izdvojeno 16,6 miliona KM. Preciznije govoreći, svaki kilometar puta „Putevi RS“ platiće čak milion KM.

CAPITAL: Žana Gauk

Prethodni članakDan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u logoru Jasenovac
Naredni članakMEĐUOPŠTINSKA LIGA DOBOJ: Gosti napustili teren prije kraja !