Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici jutros je počela centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U Spomen-području Donja Gradina komemoracija je počela polaganjem vijenaca na grobnom polju “Topole”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Željka Cvijanović položili su u ime institucija Srpske, vijenac na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina.

U okviru centralne manifestacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, vijenac je položio i izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića.

U ime institucija Srbije, vijenac je položila predsjednik Skuštine Srbije Maja Gojković.

Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske, kao i delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz Republike Srpske, te Roma iz Srbije i Srpske.

Na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina vijenac su položili i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i predstavnici ambasada Rusije, SAD, Njemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS-a i OHR-a. Vijenac je položila i delegacija opštine Kozarska Dubica.

Obilježavanju Dana sjećanja u Donjoj Gradini prisustvuju ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, poslanici u parlamentu BiH, šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arije Livne, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici političkih partija iz Republike Srpske, te ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

Polaganju vijenaca prisustvuju i potomci logoraša, brojni građani, učenici pojedinih škola u Srpskoj, kao i i ostali brojni gosti i zvaničnici iz Republike Srpske i Srbije.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

(Agencije)

Prethodni članakPočeo plej-of NBA lige, Golden Stejt ubjedljiv
Naredni članak„Putevi RS“ bacaju milione na signalizaciju lokalnog puta od 16 kilometara