Vijesti

Prvomajski uranak, uz zvuke duvačkog orkestra

U Gradskom parku u Doboju jutros je zvucima Gradskog duvačkog orkestra na tradicionalnom prvomajskom uranku počelo obilježavanje Međunarodnog praznika rada.

Vođa orkestra Goran Mitrović rekao je novinarima da su tradicionalnim koračnicama podsjetili Dobojlije na prijašnja vremena. 

“Počeli smo svirati jutros u 4.45 časova i obišli smo sve dijelove grada”, rekao je Mitrović, koji je i profesor muzike. 

On je naveo da u okviru orkestra već tri godine radi besplatna muzička škola za polaznike trube, da bi se obnovio sastav orkestra koji danas ima desetak članova. 

Mitrović kaže da članovi sami finansiraju obaveze orkestra, da kao orkestar za “svadbe i sahrane” nastupaju po festivalima, te izrazio nadu da će grad podržati njihov rad, s obzirom da promovišu ovu lokalnu zajednicu. 

Najmlađi član orkestra Mihajlo Blagojević kaže da je sa bratom već dvije godine u orkestru i da građani pozitivno reaguju na njihove nastupe. 

Najstariji član Radomir Ristić, koji je u orkestru od 1968. godine, rekao je da građani danas imaju manje osjećaja za ovu tradiciju koju Doboj njeguje od 1920. godine, napomenuvši da je orkestar nekada imao mnogo bolji status i privilegije u društvu. 

Duvački orkestar nastao je u okviru društva “Soko” 1920. godine i dosta je brzo osposobljen za nastupe na manifestacijama. 

Od tada, mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra uticali su i doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju.

Danas se u svijetu obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Foto: RTRS/SRNA

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close