Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske istakao je povodom maliciozne kampanje o “problematičnim” biračima iz Srpske na izborima u Srbiji da su rezultati tih izbora isključivo volja birača iz same Srbije, ali da ta kampanja služi isključivo projektima stvaranja novih unutrašnjih podijela unutar srpskog naroda, a prema granicama koje je uspostavio neprijatelj.

Centar za društveno-politička istraživanja je u osvrtu na nove pokušaje izazivanja unutrašnjih podjela istakao da je i u proteklom periodu ukazivao na neke od štetnih oblika djelovanja po Srpsku i srpski narod u cjelini, a koji uglavnom imaju korijene u određenim interesima političkog Zapada.

– U vremenu koje karakterišu globalni fenomeni, oličeni u procesu intenzivne prekompozicije snaga na globalnom planu, uočava se i to da je Balkan ponovo u određenoj mjeri u fokusu međunarodne pažnje i aktivnosti. Republika Srpska, u svom postdejtonskom periodu, suočena je sa stalnim koordinisanim nastojanjima umanjenja nadležnosti te razvlašćivanja od strane političkog Sarajava i određenih zapadnih zemalja, što kao svoj logičan ishod ima potpuno poništavanje njenih institucionalnih kapaciteta, te konačnu teritorijalno-administrativnu dezintegraciju.

Posljednji u nizu takvih poteza uočava se u montiranom sudskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske /Milorada Dodika/ i v.d. direktora Službenog glasnika /Miloša Lukića/, pokrenutom na osnovu odluka njemačkog diplomate Kristijana Šmita – piše u tekstu CDPI-a.

Iz Centra su ukazali na to da ovakvo postupanje prema Republici Srpskoj, njenim institucijama i izabranim političkim predstavnicima, nažalost, nije izdvojen slučaj, već je to dio šireg scenarija, čiji su ilustrativni primjeri – izazivanje nereda u danima nakon izbora u Srbiji, te pokušaji unošenja razdora između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, putem optužbi bez argumenata, te zlonamjernom kategorizacijom “prekodrinskih Srba” kao faktora nestabilnosti.

Iz Centra su podsjetili da su se takve teze sinhronizovano počele pojavljivati u narativu pojedinih opozicionih političkih subjekata, ali i stranih medija, te zvaničnika unutar EU, a ove tvrdnje su istovremeno pratili i nepotvrđeni navodi o 40.000 glasača iz Republike Srpske, kao i drugih dijelova Srbije koji su organizovani za potrebe izbornog inženjeringa u Beogradu.

– Iako je bilo organizovanih birača iz drugih krajeva, ciljano izazvana histerija o glasačima iz Republike Srpske koji su imali pravo glasa na izborima u Srbiji, je masovno korišćena od štampe, kako u Srbiji, tako i u Zapadnoj Evropi, a posebno Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Sve ovo je praćeno, na društvenim mrežama i pojedinim medijima, autošovinističkim izlivima mržnje jednog broja aktera prema glasačima iz Republike Srpske koji su imali pravo glasa na izborima u Srbiji. Ovakvom ponašanju su se pridružili i određeni opozicioni političari i aktivisti u Srbiji, nastavljajući javno da napadaju građane Republike Srpske zbog glasanja u Beogradu – naglasili su iz CDPI-a.

DRŽAVLjANSTVO SRBIЈE I BiH IMA MANjE OD 180.000 GRAĐANA – LIČNA DOKUMENTA SRBIЈE IMA BLIZU 20.000 GRAĐANA SRPSKE

U Centru smatraju da, s obzirom na to da su Srbi iz Republike Srpske i BiH, od određenih političkih aktera u Srbiji, prepoznati kao “problematičan” činilac ovih izbora, neophodno je ovim narativima i neargumentovanim navodima suprotstaviti statističku realnost.

– Naime, prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije, a zaključno sa 2022. godinom, 179.302 građana BiH imaju dvojno državljanstvo Srbije i BiH – istakli su iz CDPI-a.

Iz Centra su naglasili da, prema Izbornom zakonu Srbije, na izborima mogu glasati samo one osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, iz čega proizilazi da sve one osobe koje imaju državljanstvo i pasoš Srbije ne mogu glasati, osim ako ne posjeduju i prebivalište, odnosno ličnu kartu Srbije.

– Prema podacima koji su službeno iznošeni u javnost, blizu 20.000 građana Republike Srpske ima lična dokumenta i prebivalište u Srbiji – naglasili su iz CDPI-a.

U tekstu se podsjeća da je na prostoru cijele BiH i Republike Srpske za izbore u Srbiji bilo predviđeno 19 biračkih mjesta sa ukupno 13.274 prijavljenih birača, od čega je 11.312 osoba glasalo.

– U Bijeljini koja se, geografski posmatrano, nalazi u blizini Beograda, osobe sa pravom glasa su se prijavile i glasale u samoj Bijeljini. Na biračkom mjestu broj 14 Osnovna škola `Vuk Karadžić` je bilo 1099 prijavljenih, a glasalo 973 građana, dok je na biračkom mjestu broj 13, takođe u Osnovnoj školi `Vuk Karadžić`, bilo 1017 prijavljenih, a glasalo je 855 građana. Ovo je zanimljiv pokazatelj – naglasili su iz Centra.

Nakon svih kalkulacija i analiza, dolazi se do podatka da je nešto ispod 7.000 birača iz Republike Srpske ostalo neprijavljeno za glasanje na biračkim mjestima u BiH i da su kao takvi mogli potencijalno da glasaju u gradovima širom Srbije u zavisnosti gdje imaju prijavljeno prebivalište, navedeno je u osvrtu.

– Čak i pod hipotetičkom pretpostavkom da je skoro svih 7.000 navedenih osoba koji nisu bili upisani za glasanje na biračkim mjestima u BiH, imalo prebivalište u Beogradu, te da su hipotetički svi glasali za jednu političku opciju, to iznosti 0,18 odsto glasova na republičkom nivou, što je ispod nivoa od 0,24 odsto koji je imala lista Čedomira Јovanovića, odnosno 0,80 odsto na lokalnom nivou grada Beograda, što je u pola manje od procenta koji je imala lista Saše Radulovića i Borisa Tadića od 1,56 procenata – piše u tekstu.

Shodno navedenom, smatraju u CDPI-u, uticaj glasača iz Republike Srpske koje su glasali na izborima u Srbiji na krajnji ishod izbora, kada se uporedi sa glasovima iz same Srbije, je bez ikakvog faktičkog značaja.

– Rezultati izbora u Srbiji jesu, na posljetku, isključivo volja birača iz same Srbije – naglasili su iz Centra.

Prema analizi CDPI-a, na dan izbora nekoliko hiljada građana Republike Srpske je nesumnjivo lično glasalo u Beogradu, a takođe nesumnjivo je da je ovaj broj višestruko manji od 40.000 koji se koristi u ovoj malicioznoj kampanji.

ZBOG ČEGA ЈE PROBLEM ŠTO SU SRBI IZ SRPSKE GLASALI U SRBIЈI?

– Istovremeno, postavlja se pitanje zbog čega je zaista problem to što su Srbi iz Republike Srpske, koji zadovoljavaju zakonom predviđene uslove, glasali u samoj Srbiji? Kao i ostatak Srpstva, srpsko stanovništvo u Republici Srpskoj, Srbiju doživljava kao svoju političku maticu i prema njoj gaji kako ljubav tako i osjećaj dužnosti. Zloupotreba tog i takvog odnosa prema Srbiji i krajnje degradirajući stav o tom odnosu, služe isključivo projektima stvaranja novih unutrašnjih podijela unutar srpskog naroda, a prema granicama koje je uspostavio neprijatelj – istakli su iz CDPI-a.

Epizoda sa izborima u Srbiji, dodaje se u tekstu, jasno ilustruje da se pritisak na Srbiju i Srbe pokušava ostvariti i putem pokušaja fragmentacije kolektivne srpske političke scene i nacionalnog tkiva.

– Zapadne zemlje, koje su se svojevoljno profilisale kao geopolitički protivnici srpskog naroda, osjećaju rastući pritisak svijeta koji se kreće ka multipolarnosti. Ukrajina, Palestina i Tajvan se pojavljuju kao sukobi u kojima trijumf političkog Zapada nije zagarantovan, naprotiv, u nekima od njih sve njegove slabosti su jasno izložene u pogledu svjetske javnosti. Problemi deindustrijalizacije Evrope, demografskog nazadovanja, masovnih migracija, unutrašnjih ideoloških sukoba, te sve izraženijih karakteristika totalitarizma samo se nadovezuju na one ranije istaknute – naglasili su iz Centra.

Iz Centra su istakli da se prostor koji naseljava srpski narod pojavljuje kao mogućnost gdje se još može postići pobjeda zapadnog hegemona, i to naravno na štetu interesa samih Srba.

– Da bi se data pobjeda postigla neophodno je, između ostalog, nametnuti Šmita kao visokog predstavnika te potpuno obesmisliti postojanje Republike Srpske. Upravo u tom kontekstu možemo posmatrati i ove usmjerene napade na glasače iz Republike Srpske sa očiglednim preuveličavanjem njihovog uticaja na konačan rezultat. Na prostoru Crne Gore neophodno je onemogućiti bilo kakav značajniji oblik političkog ispoljavanja srpskih interesa, dok se Srbija mora prinuditi na prihvatanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova – navedeno je u osvrtu.

Nasuprot medijskim i političkim narativima suprostavljenih centara moći koji pokušavaju da Srbima imputiraju u svijest suženu sliku realnosti, istinska realnost, smatraju u Centru, svjedoči da Šmit nije visoki predstavnik i da pokušaj nametanja kolonijalnog namjesnika i uprave ne može biti prihvaćen.

KLjUČNI SRPSKI STAVOVI

Iz CDPI-a su naglasili da istorijska i politička realnost formira srpsku perspektivu i stav koji se ogledaju u nekoliko ključnih činjenica – da Dejtonski mirovni sporazum mora biti sačuvan kao garant mira i stabilnosti, da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi dio Srbije, te da je srpski narod u Crnoj Gori nezamjenjiv faktor odlučivanja o tome ko će sačinjavati upravni i administrativni aparat države.

Prema CDPI-u, ne postoje bosanski Srbi, crnogorski Srbi, kosovski Srbi, srbijanski Srbi i njima slične kategorije, nego postoje samo Srbi, pripadnici istog naroda bez obzira na to gdje se oni nalazili, na njihovu denominaciju kao i na vještačke granice koje su uspostavili neprijatelji.

– Shodno svemu navedenom, stvaranje i podsticanje novih vještačkih podjela u srpskom narodu ne može biti posmatrano drugačije nego kao ispoljavanje malignog autošovinizma na unutrašnjem planu, dok se u kontekstu realpolitičkih i geopolitičkih odnosa dato ponašanje mora razumjeti ili kao diletantizam amatera, ili pak kao podanički mentalitet i rajinska poslušnost stranim geopolitičkim interesima – naglasili su iz CDPI-a.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakOvo voće normalizuje visok krvni pritisak
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 26.12.2023. godine