Nar, jedan od najukusnijih darova Sredozemlja, veoma je traženo voće i u drugim, kontinentalnim krajevima.

Plod nara sadrži dosta vitamina C: u 100 grama ovog voća nalazi se 15 odsto dnevnih potreba odraslih osoba za ovim vitaminom. Ujedno ovo voće je odličan izvor i pantotenske kiseline (vitamin Be-5), kalijuma, ali i polifenola (antioksidanasa).

Konzumiranjem nara ili njegovog soka (ali prirodno iscijeđenog, ne industrijski dobijenog) smanjuje se mogućnost oboljenja od kardiovaskularne bolesti. Ako se dnevno jede samo 50 grama nara ili pije sok u toj količini može da se normalizuje visok krvni pritisak u periodu od godinu dana (nar utiče na smanjenje pritiska čak i do 20 odsto).

Zato se ovo voće preporučuje u ishrani kod oboljelih od hipertenzije, ali samo za osobe koje nisu pod terapijom. Oprez je neophodan kod pacijenata sa terapijom je nar nikako ne može zamijeniti lijekove koje je propisao ljekar.

Ovo voće jedinstvenog izgleda potiče sa tla današnjeg Irana i Iraka, nekadašnje Persije. Odatle se proširilo na područje Kavkaza i dalje ka Aziji, a potom i širom Evrope i Amerike. Sezona nara na Mediteranu traje od septembra do februara, kada ga najviše ima i u našim radnjama. Kalorijska vrijednost nara je 83 kalorije u 100 grama, a čak 16 odsto su dijetna vlakna. Osim kalijuma, kojim obiluje (236 miligrama u 100 grama), u naru ima i drugih minerala: fosfora, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, barka i mangana.

U narodnoj medicini širom svijeta nar se koristi za ublažavanja različita stanja, od dijareje, krvarenja u desnima, protiv hemoroida, akni i katarakte. Iako se u mnogim kulturama svijeta vezuje za plodnost, interesantno je da su Indijci dijelove ploda nara koristili i kao kontraceptivno sredstvo, prenosi Politikin magazin.

Danas se koristi za smanjenje rizika za bolesti srca i krvnih sudova (arteroskleroze), hipertenzije, a sok ima i određena antibakterijska svojstva. Smanjuje rizik od raka, posebno prostate i dojke, smanjuje loš holesterol i bori se protiv slobodnih radikala (čuva ćelije).

Kako oljuštiti nar

Počinje se tako što se odsječe “kruna”. Naprave se rezovi po kori, baš kao što se siječe pomorandža, ali da kora i dalje ostane cijela. Potom se nar potopi u činiju sa vodom i u njoj odstoji desetak minuta. Dok je nar u činiji, odlomi se kora po zarezima koje su napravljeni i istresu se zrnca u činiju. Ona će da potonu na dno. Kašikom ili nekom drugom prigodnom alatkom pokupi se kora iz činije i procijede zrnca uz pomoć đevđira.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKako vježbati zimi?
Naredni članakProjekti stvaranja novih podjela u srpskom narodu