Građanima BiH prilikom kupovine hrane najvažnija je cijena, o čemu se izjasnilo 64 odsto ispitanika, zatim bezbjednost hrane 54 odsto, te ukus 44 odsto, rezultati su istraživanja Evrobarometra o bezbjednosti hrane u kojem su učestvovala 1.003 ispitanika.

Cijena hrane bila je najvažnija i građanima EU, 54 odsto se tako izjasnilo, na drugom mjestu, sa 51 odsto odgovora bio im je ukus, dok su bezbjednost hrane i geografsko porijeklo hrane dobili po 46 odsto odgovora, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Ukupno 69 odsto ispitanika u BiH izjavilo je da je lično zainteresovano za temu bezbjednosti hrane, 31 odsto njih dalo je negativan odgovor. Približan rezultat je i na nivou EU, gdje je 70 odsto ispitanika odgovorilo da je lično zainteresovano za bezbjednost hrane.

Ispitanike iz BiH najviše brinu teme – trovanje hranom ili pićem koji su kontaminirani bakterijama, virusima ili parazitima, 37 odsto, genetički modifikovani sastojci u hrani ili piću 33 odsto i aditivi poput boja, konzervansa ili pojačivača okusa u hrani ili piću 32 odsto.

Šef Odjeljenja za komunikacije i partnerstvo u Evropskoj agenciji za bezbjednost hrane Barbara Galani rekla je da saradnja u oblasti komunikacije sa partnerima u zemljama EU i pretpristupnim zemljama ostvaruje korist od generisanja uvida kroz društvena istraživanja, kao što je Evrobarometar.

– Možemo bolje razumjeti zabrinutost i potrebe građana, te učiniti našu komunikaciju efikasnijom. Ova saradnja već donosi plodove u okviru kampanja koje zajedno sprovodimo, te služi kao input za naše nacionalne partnere pri direktnoj komunikaciji sa njihovim građanima – istakla je ona.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakCicović: Republika Srpska vječna i naša najveća pobjeda u 20. vijeku (VIDEO)
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 09.01.2024. godine