„Autoputevi Republike Srpske“ planiraju da za održavanje auto-puta „9. januar“ u narednom četvorogodišnjem periodu izdvoje čak 6,4 miliona maraka, saznaje poslovni portal CAPITAL.

Tenderom za nabavku radova redovnog i zimskog održavanja autoputa “9. januar”, dionice Banjaluka – Doboj, koji su danas raspisali, „Autoputevi RS“ za ovaj posao planiraju da izdvoje 5,5 miliona KM bez PDV-a, dok je konačna cifra sa uračunatim PDV-om skoro 6,5 miliona maraka.

Firma zainteresovane za održavanje ovog autoputa ponude mogu da dostave do 26. marta.

„Obaveza dobavljača sa kojim se bude potpisivao ugovor je da formira punktove redovnog i zimskog održavanja (zimske službe) u Laktašima, po puštanju u upotrebu Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja „Mahovljani“ i  u Centru za održavanje i kontrolu saobraćaja ’Kladari’“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji koja je u posjedu CAPITAL-a.

Kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude, a među uslovima koje firme moraju ispuniti da bi mogle konkurisati za ovaj posao su da minimalno tri godine pozitivno posluju, te da imaju uspješno iskustvo u realizaciji jednog sličnog posla u posljednjih pet godina vrijednog najmanje 1,37 miliona KM bez PDV-a.

Da bi učestvovali u postupku javne nabavke ponuđači treba da dostave i bezuslovnu bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od 82.500 KM.

Prije ove nabavke „Autoputevi RS“ su milionski iznos dali i za održavanje autoputa Banjaluka – Gradiška. Krajem prošle godine ovo preduzeće je dodijelilo posao održavanja autoputa preduzeću „Kozaraputevi“ Banjaluka, a vrijednost četvorogodišnjeg ugovora iznosi 2,2 miliona KM bez PDV-a.

Dodatna zaduženja za izgrdanju autoputa
Autoput Banjaluka – Doboj još uvijek nije završen, odnosno još uvijek se gradi dionica od Banjaluke do Prnjavora.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je polovinom ovog mjeseca, po hitnom postupku, odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra.

Usvojen je zaključak, koji su predložili poslanici skupštinske većine, prema kojem se zadužuje Vlada RS da u roku ne dužem od 30 dana obavijesti NS RS o iznosu vlastitih sredstava koje su “Autoputevi RS ” uložili u projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj sa prikazivanjem svih troškova uloženih sredstava.

Topić je dan ranije izjavio da će ukupno kreditno zaduženje za izgradnju ovog autoputa iznositi 402 miliona evra.

(Capital)

Prethodni članakPrevoznici traže pomoć od Vlade
Naredni članakI danas hladno sa snijegom, na planinama do -20