Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, rekao je danas da će Bosnu i Hercegovinu uskoro posjetiti delegacija iz Turske predvođena premijerom Binali Yıldırımom.

Podsjećamo, Šarović boravi u Azerbejdžanu kao dio bh. delegacije na 6. Globalnom Baku forumu.

Šarović je govorio o jučerašnjim aktivnostima bh. delegacije.

”Juče je bilo nekoliko biletaralnih susreta delegacije Bosne i Hercegovine koju je predvodio član Predsjedništva Mladen Ivanić, s predsjednikom Azerbejdžana, premijerom Turske, predsjednikom Albanije.

Možda je novo da se planira posjeta predsjednika Azerbejdžana BiH. Otvoriće se fabrika za preradu voća i povrća u Doboju. Dobre vijest su da će BiH posjetiti premijer Turske s ministrima i delegacijom”, otkrio je Šarović.

Potom je pričao o saradnji s Turskom.

”Ekonomska saradnja s Turskom se intenzivira. Mislim da se naš deficit smanjuje i mi smo vrlo značajan partner ovoj zemlji”, dodao je Šarović.

Posebno je istakao rast trgovinske razmjene sa Srbijom i Hrvatskom.

”I Srbija i Hrvatska su među tri najvažnija spoljnotrgovinska partnera BiH. Oni se na neki način utrkuju u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom. Mislim da su dostižne dvije milijarde razmjene sa svakom od ovih zemalja. Približavamo se cifri od milijardu razmjene s Turskom što je bio cilj”, rekao je Šarović.

Na kraju razgovora komentarisao je i problem s izvozom jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusiju. Kazao je da zbog neodgovornih pojedinaca trpe stotine hiljada ljudi.

”Tek se rješava. I malo, malo pa sam negdje u žiži i od mene se očekuje da riješim i ove probleme. Očito da moramo da taj sistem unaprijedimo, da postanemo odgovorniji”, naglasio je Šarović.

(N1)

Prethodni članakVlada odustala od nabavke radara
Naredni članakDOBOJ: Korisnicima Dnevnog centra ukazano na značaj oralne higijene