Vlada Republike Srpske donijela je danas zaključak kojom su obustavljene sve aktivnosti u vezi sa nabavkom radara i bezbjednosnih kamera po principu javno-privatnog partnerstva. Kompletan projekat upućen je na preispitivanje.

Projekat nabavke radara je obustavljen. Projektom je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske trebalo da nabavi više od stotinu radara zajedno sa privatnim partnerima, a novac od naplaćenih kazni bi u omjeru pola-pola bio dijeljen sa privatnim partnerima. Premijerka kaže da će još jednom biti preispitana finansijska opravdanosti modela koji je bio izabran.

Kako je BN televizija više puta izvještavala, u projektu vrijednom 12 i po miliona maraka, bilo je sporno što podjela prihoda od kazni nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, koji jasno kaže da sav prikupljeni novac mora ići u budžet RS. U opoziciji kažu da je odustajanje od projekta predstavlja priznanje krivice i pokušaj pranja ruku zbog izborne godine. Traže ostavke.

BN je takođe ukazivao da su firme koje su pobijedile na tenderu osnovane neposredno prije njegovog raspisivanja i da su u sve umiješani pojedinci bliski vladajućim strankama u Srpskoj. Zanimljivo je da je mjesecima ignorisan i jednoglasan stav Odbora za bezbjednost parlamenta Srpske, da Vlada treba da odustane od ovog projekta.

Obustavljeni projekat su u najvećoj mjeri branili ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar finansija Zoran Tegeltija. Nakon što su namjere o javno-privatnom partnerstvu poništene, iz Ministarstva unutrašnjih u saopštenju poručuju da će u narednom periodu ipak razmotriti mogućnost da Republika Srpska radare nabavi sama.

“MUP Republike Srpske očekuje da će projekat nabavke radara i bezbjednosnih kamera biti moguće realizovati sredstvima iz budžeta, s obzirom da je u ovoj godini postignuta finansijska stabilnost”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Odmah nakon raspisivanja tendera u junu prošle godine, opozicija je upozoravala da partnerstvo sa privatnim firmama ugrožava i Zakon o zaštiti pristupa tajnim podacima.

(BN)

Prethodni članakSvaka druga marka ide na otplatu duga
Naredni članakPremijer Turske dolazi u BiH